Enerji

‘Ne kadar eski o kadar riskli’

0

Greenpeace üyeleri, Fransa’nın Almanya sınırında bulunan, ülkenin en eski nükleer santrali Fessenheim kentindeki santrale girerek eylem yaptı. Eylem sonrası gözaltına alınan dördü Türkiye’den 55 aktivist aktivist serbest bırakıldı.

fft81_mf2054563

Aktivistler, Fessenheim Nükleer Santrali‘nin reaktör kubbesine çıkarak, “Stop Risking Europe- Avrupa’yı Riske Atmayın” pankartı açtıkları için santrale zarar vermekten yargılanacaklar. 4 Eylül 2014’te dinlenecek olan aktivistlerle ilgili Colmar Savcısı Philippe Vannier, 5 yıla kadar hapis ve 75 bin Euro para cezası alabileceklerini söyledi.

Greenpeace Fransa tarafından düzenlenen eylemde, 14 farklı milletten 60’tan fazla aktivist yer aldı. Üzerinde “Avrupa’nın yaşlanan reaktörleri büyük tehdit” ve “Avrupa’daki riski durdurun” yazan pankartları iki reaktörün üzerine asıldı.

Enerji zirvesi öncesi mesaj

Yapılan bu eylemle Greenpeace, 20 Mart’ta Avrupa ‘da enerjinin geleceğine yönelik düzenlenecek zirve öncesi Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’e nükleer enerjinin risklerini hatırlatarak, başka enerji kaynakları bulunması çağrısı yapmıştı.

Aktivistler gözaltına alındıktan sonra Fransız, Alman ve İsviçreliler ülkelerinde eylemler başlatıp riskli santralin kapatılmasını istediler. Fransa’nın Colmar, Strazburg, Mülhouse, Almanya’nın Kehl kentlerinde yapılan eylemlerde, “Fessenheim saatli bomba gibi”, “Çernobil, Fukişima’dan sonra üçüncü facia istemiyoruz”, “Fessenheim kapatılsın” mesajları verildi.

article-2583435-1C62177B00000578-955_964x641

Deprem riskinin bulunduğu santralin civarında halk endişeli

Fransa’da 1977’de kurulan ve teknik arızalara yaşayan santral, deprem riskinin bulunduğu bir bölgede olduğu için komşu ülkelerin halkı ve çevreciler tarafından eleştiriliyor.

Greenpeace’in verdiği bilgiye göre Avrupa’da faaliyet gösteren 151 nükleer reaktörden 60’ı 30 yıldan fazla, 7’si ise 40 yılı aşkın süredir faaliyette.

Greenpeace’e göre öneride Avrupa Konseyi’nin enerjiyle ilgili ‘en az yüzde 27 yenilenebilir’ hedefi yeterli değil. Greenpeace, Hollande ve Merkel’i, gerekli düzenlemeleri yaparak 2030’a dek yenilenebilir enerjilerin payını %45’e çıkarmaya çağırıyor.

(Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.