‘Ne kadar eski o kadar riskli’

Greenpeace üyeleri, Fransa’nın Almanya sınırında bulunan, ülkenin en eski nükleer santrali Fessenheim kentindeki santrale girerek eylem yaptı. Eylem sonrası gözaltına alınan dördü Türkiye’den 55 aktivist aktivist serbest bırakıldı.

fft81_mf2054563

Aktivistler, Fessenheim Nükleer Santrali‘nin reaktör kubbesine çıkarak, “Stop Risking Europe- Avrupa’yı Riske Atmayın” pankartı açtıkları için santrale zarar vermekten yargılanacaklar. 4 Eylül 2014’te dinlenecek olan aktivistlerle ilgili Colmar Savcısı Philippe Vannier, 5 yıla kadar hapis ve 75 bin Euro para cezası alabileceklerini söyledi.

Greenpeace Fransa tarafından düzenlenen eylemde, 14 farklı milletten 60’tan fazla aktivist yer aldı. Üzerinde “Avrupa’nın yaşlanan reaktörleri büyük tehdit” ve “Avrupa’daki riski durdurun” yazan pankartları iki reaktörün üzerine asıldı.

Enerji zirvesi öncesi mesaj

Yapılan bu eylemle Greenpeace, 20 Mart’ta Avrupa ‘da enerjinin geleceğine yönelik düzenlenecek zirve öncesi Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’e nükleer enerjinin risklerini hatırlatarak, başka enerji kaynakları bulunması çağrısı yapmıştı.

Aktivistler gözaltına alındıktan sonra Fransız, Alman ve İsviçreliler ülkelerinde eylemler başlatıp riskli santralin kapatılmasını istediler. Fransa’nın Colmar, Strazburg, Mülhouse, Almanya’nın Kehl kentlerinde yapılan eylemlerde, “Fessenheim saatli bomba gibi”, “Çernobil, Fukişima’dan sonra üçüncü facia istemiyoruz”, “Fessenheim kapatılsın” mesajları verildi.

article-2583435-1C62177B00000578-955_964x641

Deprem riskinin bulunduğu santralin civarında halk endişeli

Fransa’da 1977’de kurulan ve teknik arızalara yaşayan santral, deprem riskinin bulunduğu bir bölgede olduğu için komşu ülkelerin halkı ve çevreciler tarafından eleştiriliyor.

Greenpeace’in verdiği bilgiye göre Avrupa’da faaliyet gösteren 151 nükleer reaktörden 60’ı 30 yıldan fazla, 7’si ise 40 yılı aşkın süredir faaliyette.

Greenpeace’e göre öneride Avrupa Konseyi’nin enerjiyle ilgili ‘en az yüzde 27 yenilenebilir’ hedefi yeterli değil. Greenpeace, Hollande ve Merkel’i, gerekli düzenlemeleri yaparak 2030’a dek yenilenebilir enerjilerin payını %45’e çıkarmaya çağırıyor.

(Yeşil Gazete)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Türkiye’de kömür yatırımlardan tamamen çıkan banka sayısı 4

Türkiye’nin en büyük 17 bankasından sadece dördünün kömür yatırımlarından tamamen çıkma kararı aldı. Temiz enerji projelerine yönelmeyi taahhüt eden banka sayısı ise 12.

Yerel örgütler ‘nefes alan Türkiye’ için kömürden adil çıkış istiyor

16 yerel iklim ve çevre örgütü, COP29'a kalabalık bir heyetle katılan Türkiye'den kömürden adil bir çıkış takvimini açıklamasını talep etti.

Aktivistler ‘nükleer genişlemeye’ karşı uluslararası ortak yanıt için buluşuyor

Nükleersiz Asya Platformu bileşenleri, iklim değişikliğine bir yanıt olarak nükleer enerjinin öne çıkarılmasına karşı uluslararası bir webinarda buluşacak.

Karaburun Koruma Alanı’nda tarım alanları üzerine bir GES girişimi daha

İzmir Karaburun'da tarım alanları ve meraların, kentsel ve doğal sit alanlarının üzerine yapılmak istenen GES için yeni bir süreç başlatıldı. Bölge halkı ve çevre örgütleri tepkili.

Almanya’da rekor rüzgar ve güneş enerjisi, fosil yakıtları geride bıraktı

Almanya, 2023'ün aynı döneminde yüzde 40 olan elektriğinin yüzde 45'ini 2024'ün ilk dokuz ayında güneş ve rüzgardan elde ederek rekor kırdı.

EN ÇOK OKUNANLAR