TürkiyeManşet

NATO, Fransa-Türkiye arasındaki ‘sinyal gerginliğini’ araştıracak

0

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Fransa’nın Akdeniz’de bir Türk gemisinin bir  Fransa’ya ait fırkateyn Courbet gemisini taciz ettiği’ yönündeki suçlamasının araştırılacağını açıkladı.

Fransa Savunma Bakanı Florence Parly’e göre soruşturma konusu olay, 10 Haziran’da Akdeniz’in doğusunda gerçekleşti. Fransız Deniz Kuvvetleri’ne ait savaş gemisi Courtebet NATO görevi kapsamında uydu aktarıcısını kapatıp kendini ve nihai destinasyonunu tanımlamayan Türk gemisi Cirkin’in Libya’ya silah kaçırıp kaçırmadığını kontrol etmek için ona yaklaşmaya başladı.

Fransa: Aşırı agresif bir tavır

Yetkili bir Türk savaş gemisinin Courbet’e radar ışıklarını üç kez yakarak uyarıda bulundu ve takip edilen gemiye üç Türk savaş gemisinin eşlik ettiğini gördü. Courbet ise hedef alındıktan sonra geri çekildi.

Sinyalle üç kez aydınlatılmayı “aşırı agresif” olarak tanımlayan Fransa Türkiye’yi NATO’ya şikayet etti. Fransa, ittifakın katılım kuralları uyarınca böyle bir davranışın düşmanca bir eylem olarak kabul edilmesi gerektiğini iddia ediyor. 

Türkiye: İddiayı çürüten kanıtları teslim ettik

Öte yandan, Reuters ve Anadolu Ajansı’na konuşan Milli Savunma Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, Fransa’nın bir gemisinin TSK tarafından Akdeniz’de taciz edildiği iddiasını çürüten bilgi notunun NATO karargahındaki askeri ve sivil yetkililere verildiğini kaydetti.

Aynı yetkili, Fransa’nın NATO makamlarına iddiasını destekleyen herhangi bir somut kanıt sunamadığını belirtti. Yetkili, gemide ve karargahtaki kayıtların incelendiğini ve teknik verilerin böyle bir şey yapılmadığını ortaya koyduğunu söyledi.

NATO: Olay açıklığa kavuşturulacak

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, savunma bakanları arasında bir video toplantısına başkanlık yaptıktan sonra gazetecilere verdiği demeçte, konunun çeşitli katılımcılar tarafından ele alındığını söyledi, “Bu, NATO askeri yetkililerinin olayı tam olarak açıklığa kavuşturmak için araştırmalarını sürdürecekler” dedi 

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.