Günün Manşetiİklim KriziManşet

Nate fırtınası vurdu, Orta Amerika’yı sel götürdü: En az 22 ölü

0

Önceki gün Meksika körfezinin güneyinde oluşan ve kuzeye doğru büyüyerek ilerleyen yeni bir tropikal fırtına Orta Amerika’da aşırı yağışlara ve sellere neden oluyor.

Nate adı verilen yeni tropikal fırtına henüz saatte 80 kilometre hızla estiği ve kasırga adını almadığı halde dün Orta Amerika ülkeleri Kosta Rika, Nikaragua, Honduras ve Belize ile Meksika’nın Yukatan yarımadasında aşırı yağış bırakarak sellere neden oldu. Bu ülkelerde çok sayıda kişinin öldüğü ve yüz binlerce kişinin sellerden etkilendiği bildiriliyor.

Nate tropikal fırtınası saatte 80 kilometre Orta Amerika’nın Atlantik kıyılarında

Nate’in kuzeye doğru ilerlerken Yukatan yarımadasını geçtikten sonra tekrar deniz üzerine çıkarak kasırgaya dönüşmesi ve hafta sonu ABD’nin güney kıyılarını vurması bekleniyor. ABD’nin Lousiana, Atlanta ve Misissipi eyaletleri Nate kasırgasından etkilenebilir. 2005 yılında Katrina kasırgasından ağır biçimde etkilenen New Orleans kenti de olası hedefler arasında.

Nate’in kasırgaya dönüşerek hafta sonu ABD’yi vurması bekleniyor.

Haberlere göre Nate fırtınasının neden olduğu aşırı yağışların bilançosu şimdilik şöyle:

Kosta Rika’da en az 8 kişi öldü, 17 kişi kayıp. 400 bin kişi içme suyundan yoksun kaldı. Kızılhaç yekilileri 7000 kişinin tahliye edildiğini bildirirken, Ulusal Acil Durum Komisyonu ülke çapında 1168 sel ve 231 toprak kayması olayı kaydedildiğini açıkladı. Nate nedeniyle en yoğun yağmur alan Guanacaste bölgesinde 5 Ekim günü 278 milimetre yağış kaydedildi.

Nikaragua’da 11 kişi öldü, yüzlerce ev sel sularının altında kaldı ve 10 bin kişi aşırı yağışlardan etkilendi. Altyapının da büyük zarar gördüğü bildiriliyor.

Honduras’ta 3 kişinin öldüğü, birkaç kişinin kayıp olduğu açıklandı.

Belize’de 6 Ekim için aşırı yağış uyarısı yapıldı.

İklim değişikliği nedeniyle ısınan okyanus suları nedeniyle sıklığı, büyüklüğü ve etkisi artan Atlantik okyanusu kasırgaları etkili olmaya devam ediyor. Bu yıl Harvey, Irma ve Maria kasırgaları ABD ve Karayiplerde büyük hasara ve can kaybına neden oldu.

Nate’in de kasırgaya dönüşerek ABD kıyılarını vurması halinde bu yıl bir kasırga sezonuda üçüncü kez ABD kasırgalar tarafından ağır hasara uğramış olacak.

(Floodlist, The Guardian, Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.