DünyaManşet

NASA’nın astronot adayları arasında Adana İncirlik Üssü doğumlu Deniz Burnham var

0

ABD uzay ajansı NASA, uluslararası uzay istasyonu başta olmak üzere önümüzdeki dönemde gerçekleştirilecek ay görevlerinde de yer alabilecek olan yeni 10 kişilik astronot adayları sınıfını açıkladı.

Adayların arasında Adana İncirlik Üssü‘nde dünyaya gelen Deniz Burnham da bulunuyor.

12 bin kişi arasından seçildi

Altı erkek ve dört kadından oluşan adaylar, kapsamlı bir tıbbi kontrolden ve çeşitli yetenek, egzersiz testlerinden geçerek 12 bin kişi arasından seçildi.

Adayların suda hayatta kalma egzersizleri yapmaları, NASA’nın T-38 eğitim jetlerini uçurmaları ve uzay yürüyüşü eğitimi alabilmek için dalış sertifikası almaları bekleniyor. Uzay yürüyüşü eğitimi Houston‘daki Johnson Uzay Merkezi‘ndeki dev bir havuzda yapılıyor.

Sınıfta yer alan herkesin astronot olacağının garantisi yok. Adayların eğitimi uygun görülen başarıda tamamlaması gerekiyor.

Astronot olan adaylar Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ) ve aya uçuş hakkı kazansalar da hemen göreve gönderilmiyor. Eğitimleri sürekli devam ederek, becerileri geliştiriliyor.

Umut Yıldız’dan Burnham’ın adaylığıyla ilgili paylaşım

NASA’nın Jet Propulsion Laboratory departmanında görev yapan Umut Yıldız, Twitter üzerinden Deniz Burnham’ın adaylığıyla ilgili şu paylaşımda bulundu:

Bu yılın astronot sınıfı için aday seçimi tamamlandı. Adana İncirlik Üssü doğumlu Deniz, Ocak 2022’de astronot olarak eğitilmek üzere başlayacak. Tebrikler! Bu arada NATO üssünde doğanlar da Adanalı mı sayılıyor?”

Deniz Burnham kimdir?

Kaliforniya’daki Vanden Lisesi’nden mezun olan ve 2007 yılında Kaliforniya Üniversitesi’nde kimya mühendisliği lisans derecesi alan Deniz Burnham, 2017 yılında Güney Kaliforniya Üniversitesi’nden makine mühendisliği yüksek lisans derecesini aldı.

Kimya ve makine mühendisi olarak uzun bir süre sondaj projeleri başta olmak üzere emisyon azaltma stratejilerinin yöneltildiği enerji sektöründe deneyim elde eden Burnham, ABD Donanması’nda teğmen olarak görev yapıyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.