DünyaManşet

NASA, Vezüv Yanardağı’nın uydu görüntülerini paylaştı

0
Fotoğraf: NASA

NASA, aktif olarak sınıflandırılan ve patlaması halinde İtalya‘nın Napoli şehrini tamamen yok edebileceği tahmin edilen Vezüv Yanardağı‘nın uydu görüntülerini yayınladı. Yanardağ, uzun süredir herhangi bir faaliyet göstermiyor.

‘Dünyanın en tehlikeli yanardağlarından biri’

NASA’nın Operasyonel Arazi Görüntüleyicisi Landsat-8 uydusu, 2 Ocak’ta çekildiği belirtilen Vezüv Yanardağı”nın uydu görüntülerini yayınladı. Yanardağ, Avrupa ana karasındaki son 100 yıl içinde aktivite gösteren tek yanardağ olması ile biliniyor ve NASA, Vezüv Yanardağı’nı dünyanın en tehlikeli yanardağlarından biri olarak tanımlıyor.

Sputnik‘te yer alan habere göre Dünya Gözlemevi, Vezüv Yanardağı’nı çevreleyen lav katmanlarının jeolojik analizine dayanan hesaplamalar sonucunda, 17 bin yıl içerisinde toplam sekiz büyük patlama yaşadığını belirledi. Yanardağ, en çok MS 79’da yaşanan patlamayla birlikte Roma şehri Pompeii‘yi ve komşu kasaba Herculaneum‘u tamamen yok etmesiyle tanınıyor. Bununla birlikte, Vezüv’ün 1944’te yaşanan son patlaması da, yakınlardaki San Sebastiano köyünü yok etmişti.

Fotoğraf: NASA

İtalya’da bir volkan dizisi olan Campanian volkanik dizisinin bir parçası olan Vezüv yanardağı, patladığı takdirde 12 kilometre uzaklıkta ve 3 milyon kişinin yaşadığı Napoli’yi yok etme potansiyeline sahip.

Campanian volkanik dizisi, Etna da dahil olmak üzere karada ve su altında bulunan çok sayıda aktif, hareketsiz veya sönmüş yanardağdan oluşuyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.