DünyaKadınManşet

NASA ile birlikte uzayda su kullanımını azaltan çalışmalar yapan Prof. Dr. Berrin Tansel’e ödül

0

Florida Uluslararası Üniversitesi İnşaat ve Çevre Mühendisliği Bölümü Başkanı olan ve aynı zamanda NASA ile de çalışmalar yapan Prof. Dr. Berrin Tansel, Amerikan Çevre Mühendisliği ve Bilim İnsanları Akademisi Bilim Ödülü‘ne (American Academy of Environmental Engineers & Scientists – AAEES) layık görüldü.

Akademi, bu ödülü her yıl liderlikle orijinallik gösteren ve güncel çevresel sorunlara yönelik yenilikçi çözümler üreten kişiye veriyor.

Prof. Dr. Tansel, nisan ayında Washington DC’de yapılması planlanan törenle ödülünü teslim alacak.

‘Beni çok mutlu etti’

Milliyet‘ten Meltem Günay‘ın haberine göre, Prof. Dr. Tansel, ödülün kendisine verilmesinden dolayı çok mutlu olduğunu ifade etti:

Bu ödül her yıl bir kişiye veriliyor. Belli bir çalışma için değil zaman içinde yapılan araştırmaların ve bilime yapılan katkıların hepsi göz önüne alınarak veriliyor. Özellikle benim kariyerim boyunca çok saygı duyduğum kişiler tarafından verilmesi beni çok mutlu etti.”

NASA ile çalışmaları devam ediyor

Prof. Dr. Tansel, NASA ile atık sulardan amonyağı ayırmak için bir proje sürdürdüklerini kaydetti ve şu açıklamalarda bulundu:

Uzay yolculukları sırasında astronotların atık suları çok daha konsantre oluyor. İlk aşamada böyle bir projenin dünyadaki atık sularda kullanılma olanağını inceledik. Sonraki aşamada sistemi biraz daha geliştirip testler yapmayı planlıyoruz. Sudaki amonyak önce kristal halinde olan katı bir malzemeye bağlanıyor ve sudan ayrılıyor. Sonra kristali ısıtarak amonyağı ayırıyoruz. Bu amonyağı da tekrar kullanıma sunuyoruz. Amonyak bilhassa gübre yapımı için kullanılan önemli bir madde oluyor.”

Uzaya daha az su gönderiliyor

Prof. Dr. Berrin Tansel, NASA ile yaptıkları çalışmada uzaya daha az su göndermeyi başardıklarını açıkladı:

Uzay yolculuğunda bir insanın günlük su ihtiyacı 11.5 litre. Dünyada ise adam başı günlük su ihtiyacı 300 litre. NASA uzaya Shuttle’ı gönderirken bu hesaba göre ne kadar su dolduruyordu? Shuttle’de en çok yer alan malzeme suydu. Ama artık uzay yolculuğunda bu kadar su taşınmıyor.”

Su kalitesi ve suyun tekrar kullanılması gibi çalışmalarda da bulunduklarını kaydeden Tansel, “Başka bir projemizde borulardan sızan suların nereden sızdığını bulmak için ses dalgalarını analiz ediyoruz. Ayrıca uzay yolculuklarında kullanılan suyu tekrar kullanılacak kaliteye getirmek için filtre sistemleri ve çöpten elde edilen metan gazının daha verimli çalışması konularıyla ilgileniyoruz” dedi.

Prof. Dr. Berrin Tansel kimdir?

ODTÜ Kimya Mühendisliği bölümünden 1978 yılında mezun olan Tansel, Wisconsin-Madison Üniversitesi‘nde yüksek lisans ve doktora yaptı.

Prof. Dr. Tansel, 1985 yılında Wisconsin-Madison Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü ve İnşaat ve Çevre Mühendisliği bölümünden mezun olmuştur.

1990 yılından bu yana Florida Üniversitesi Çevre Mühendisliği Profesörü ve İnşaat ve Çevre Mühendisliği Bölümü Lisans Programı Direktörü olan Prof. Dr. Berrin Tansel, bazı firmalara danışmanlık hizmeti de vermiştir.

NASA Kennedy Uzay Merkezi‘nden iki yaz fakültesi araştırma bursu alan Tansel, NASA’dan da ödül almıştır.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.