Myanmar’da maden ocağında heyelan: 113 işçi hayatını kaybetti

Yüze yakın maden işçisinin daha çamur altında gömülü olduğu belirtiliyor. Myanmar'da madenlerde çalışan işçilerin çoğu göçmen.

Myanmar’da yeşim madeninde heyelan meydana geldi, 113 madenci yaşamını yitirdi. Myanmar İtfaiye Teşkilatı’ndan yapılan açıklamada, Kachin eyaletinde etkili olan şiddetli yağmurların ardından Hpakant ilçesindeki bir yeşim madeninde heyelan oluştuğu, çalışanları “çamurlu bir dalganın vurduğu” kaydedildi. 

113 işçinin cansız bedeninin toprak altında çıkarıldığı madende, hâlâ çamura saplanmış cesetler olduğu ve ölü sayısının artacağı belirtiliyor. 200’den fazla işçinin çalıştığı madende diğer işçiler için arama faaliyetlerine devam ediliyor.

Hpakant’taki madenlerin yeterince iyi denetlenmemesi sebebiyle bölgede sık sık ölümcül maden kazaları meydana geliyor. Myanmar hükümeti de 26 Haziran’da yağmur mevsimi boyunca sıkça görülen toprak kaymaları nedeniyle Hpakant bölgesinde üç  aylık maden yasağı getirmişti.

myanmar-da-maden-ocaginda-heyelan-113-olu-751958-1.

Madencilerin çoğu göçmen işçi

Kaza anına tanık olan 38 yaşındaki madenci Maung Khaing, madenin yakınında tepede birikinti gördüğünü, tam fotoğrafını çekmeye çalışırken insanların bir anda “koş” diye bağırmaya başladığını ifade etti. Khaing, “Bir dakikadan kısa süre içinde tepenin altındaki insanlar gözden kayboldu. Kalbimde bir boşluk varmış gibi hissediyorum. Tüylerim diken diken oldu. Çamura saplanmış, yardım isteyen insanlar vardı ancak kimse onlara yardım edemedi” dedi.

Madende yaşamını yitirenlerin çoğunun göçmen işçiler olduğu belirtiliyor. Aynı bölgede geçen yıl nisan ayında bir maden ocağındaki toprak kaymasında 54 kişi hayatını kaybetmişti.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Avustralya’da kış ortasında rekor sıcaklıklar kaydediliyor

Kış mevsimini yaşayan Avustralya'da ağustos ayı ortalama sıcaklıkları uzun vadeli ortalamanın 3,03 santigrat derece üzerinde gerçekleşti. İklim bilimciler endişeli.

Brezilya Amazon’unda ağustos yangınları 14 yılın en yüksek seviyesine çıktı

Uydular ağustos ayında Brezilya Amazonu'nda 38 bin 266 yangın noktası tespit etti. Yangınlar, bir önceki yıla göre iki kattan fazla arttı.

İzmir’de yanan ormanlar imara açıldı, Belediye dava açıyor

İzmir'de 15 Ağustos'ta başlayıp günlerce süren orman yangını nedeniyle Bayraklı ilçesinde zarar gören 375 hektarlık alan, Cumhurbaşkanı kararıyla 'orman sınırları dışına çıkarılarak imara açıldı.

Fernas işçilerinin eylemi sürüyor: Kölelik düzenine karşı bir uyarı!

Fernas Madencilik'te sendikaya üye oldukları için işten atılan işçilerin eylemiyle birlikte, madendeki iş güvenliği ve işçi sağlığı konusundaki ihmallere ilişkin videolar gelmeye devam ediyor. Maden işçileri, aileleriyle birlikte eylemlerini sürdürüyor. Bağımsız Maden-İş'ten yapılan açıklama ise Fernas Madencilik’in sahibi AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’na bir uyarı niteliğinde: 'Siz mecliste kanun yapıp, kendi şirketinizde kölelik düzeniniz uğruna Anayasayı ve kanunları çiğneyemezsiniz.'

HRW’den Çevre Bakanlığı’na çağrı: Afşin-Elbistan santralinin genişletilmesine onay vermeyin

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Afşin-Elbistan A Kömürlü Termik Santrali'ne iki ek ünite kurulmasına ilişkin çevresel etki değerlendirmesi raporuna onay vermemesi için çağrıda bulundu. 

EN ÇOK OKUNANLAR