Müze ve ören yerlerinde ‘yeşil enerji’ye geçiliyor

Büyük müze ve ören yerlerinde çok fazla enerji tüketimi olduğunu tespit eden Kültür ve Turizm Bakanlığı, kendi bakanlık binaları da dahil olmak üzere “yeşil enerjiye” geçmek için çalışma başlattı.

İstanbul’daki büyük müzelerin çok fazla enerji gideri olduğunu belirleyen Bakanlık, bilimsel tedbirler almak amacıyla özel bir enerji firması ile anlaştı. Firma, Topkapı Sarayı, Ayasofya ve Türk İslam Eserleri müzelerinde enerji etüdü yaparak, elektrik sarfiyatı ve iklimlendirmeyi analiz etti.

Termal kameralarla binaların röntgen filmleri çekilerek, nerelerden ısı, nerelerde elektrik hattının kayba uğradığı rapor edildi. Raporlar sonucunda, “Kompanzasyon (voltaj ve akım sinyali arasındaki faz kaymasını sabit tutma işlemi) sistemlerinde sıkıntılar” tespit edildiğini belirten Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi ve Merkez Müdürü (DÖSİM) Murat Usta, aldıkları önlemleri ve Bakanlığın yeşil enerjiye geçiş sürecini şöyle anlattı:

Sistemler yenilendi

Buralara yapılabilecek küçük yatırımla çok önemli tasarruflar elde edilebileceğini anladık. Biz bütün bu raporları Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne ilettik. Buna ilişkin olarak da Ayasofya’da, Topkapı Sarayı’nda bütün elektrik hatlarının kompanzasyon sistemlerinin yenilenmesini sağladık. Bunun geri dönüşü oldu. Çok ciddi yatırımlar yapmak lazım. Eski yapılarda alt yapı ile oynamak kolay değil. Eskiye oranla enerji sarfiyatında büyük bir fark oldu.

Bakanlıklar yapacak

Enerji Bakanlığı’na yaptığımız müracaatla da serbest tüketici belgesi aldık. Bu belgeyle DÖSİM’in binalarında ihale yaptık. Elektriği ihale sonucu, en uygun elektrik satım ücreti teklifini verenden alıyoruz. Bakanlık binalarımızda olduğu gibi, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü de bütün müze ve ören yerlerinde çalışma yapılacak ve ihale sonucu en uygun elektrik sarfiyatı teklifini verenle anlaşacağız. Topkapı, Ayasofya, Efes başta müze ve ören yerlerinde yeşil enerji kullanılmaya başlanacak.

(Hürriyet)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Atılmış bir cips paketi, bir mağara ekosistemini nasıl harap eder?

Güney New Mexico'daki Carlsbad Mağaraları Milli Parkı'na atılan bir mısır cipsinin mağarada oluşturduğu küf, bu özel yeraltı ortamında yaşayan minik mikropları ve böcekleri etkiledi.

Türkiye’de iklime ve doğaya verilen zarardan milyonlar etkileniyor

'Güvenli ve Adil Alan'ı tanımlayan bilim insanlarının 25 yıllık gelecek projeksiyonları, dünya halklarının tehlikeli devrilme noktalarını aşma riskiyle karşı karşıya olduğunu gösteriyor.

[Her şey mevsiminde güzel] Eylül ayında hangi sebze ve meyveler tüketilmeli?

Yeşil Düşünce Derneği, eylül ayında hala kışa turşular kurarak, konserveler ve soslar yaparak hazırlanabileceğinizi hatırlatıyor.

Ağustos ayında hangi sebze ve meyveler tüketilmeli?

Yazın son ayı ve yaz bereketini en çok hissettiğimiz ay geldi; Ağustos. Peki bu ayda hangi sebze meyveleri tüketmeliyiz?

Temmuz ayında hangi sebze ve meyveler tüketilmeli?

Yeşil Düşünce Derneği; doğayı ve doğal olanı korumak, zehirsiz gıdaya ulaşmak, sağlıklı olmak, yerel küçük üreticileri desteklemek, ev ekonomisini korumak ve karbon ayak izini düşürmek için mevsiminde yemenin önemini hatırlatıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR