Doğa MücadelesiManşet

Mutfaktaki temiz suyumu geri ver!

0

22 Mart Dünya Su Günü’nde “Su Hakkı Kampanyası”  su krizine dikkat çekmek ve temiz suyun kamusal bir varlık olduğunu hatırlatmak için sokağa çıkıyor.

1995 yılından beri Birleşmiş Milletler’in inisiyatifiyle gerçekleşen ve temiz su kaynaklarının gün geçtikçe yok olduğu dünyada temiz su kullanımı, su tasarrufu gibi konularda kamuoyu oluşturmayı amaçlayan 22 Mart Su Günü’nde Su Hakkı Kampanyası “temiz suyumu geri ver” etkinliği gerçekleştirecek.

SUHAKKI-22MART-ELILANI-A5-S1-w

Etkinlik kapsamında bir yürüyüş ve suyun ambalajlanma endüstrisini gözler önüne seren “Bottled Life” belgeseli gösterilecek. Su Hakkı inisiyatifi, etkinlik için hazırladığı çağrı metninde iklim krizine bağlı su krizi için kritik bir eşikte olduğumuzu hatırlatarak şöyle diyor : “Bu gerçeklikten uzak, şirketlerin çıkarlarını vatandaşların ve gezegenin çıkarları üstünde gören yetkililer bir yandan iklim değişikliğini derinleştiren enerji politikalarını uygulamaya devam edip, bir yandan da kuraklıkla mücadele ettiklerini söylüyorlar.”

“Sulak alanlar çılgın projelere kurban ediliyor”

“Türkiye’de su kullanımının %85’i endüstriyel tarımda ve sanayide kullanılıyor. Su, termik santrallerde buhar sistemlerinde ve kömürün yıkanmasında, HES’lerde ve kaya gazı çıkartılmasında kullanılıyor. Yapmayı planladıkları nükleer santrallerde de soğutma sistemlerinde kullanılacak. Derinleşen su krizi karşısında gözümüz gibi korunması gereken sulak alanlar ise çılgın projelere kurban edilmekte.”

“Yeni barajlarla, başka havzalardan su taşıyarak ya da su kesintisiyle kuraklığa çözüm getirilemeyeceğini” belirten Su Hakkı inisiyatifi, “Su ne şirketlerin üzerinden kâr edeceği bir meta ne de devletlerin şiddetinin aracıdır. Su tüm canlıların yaşam kaynağıdır.” diyor.

22 Mart’ta kamusal varlık olan suyu savunmak için yapılacak “musluktaki temiz suyumu geri ver” etkinliklerinin ilki “Bottled Life” isimli belgesel gösterimi olacak. Suyun milyar dolarlık ambalajlı su sektörü haline dönüşmesi ve bu alanda en büyük su şirketi Nestlé’nin, yeryüzündeki en son temiz suya sahip olma hikâyesinin anlatıldığı belgesel Türkiye’de ilk kez gösterilecek. Belgeseli bugün saat 15.00’de Aynalıgeçit Salonu’nda izleyebilirsiniz. Ardından saat 17.00’de Galatasaray Lisesi önüne toplanarak basın açıklaması ve yürüyüş gerçekleşecek.

Kampanyayla ilgili ayrıntılı bilgi için: www.suhakki.org

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.