Ekolojiİklim KriziManşet

Murat Kurum müsilaj sorununa karşı 22 maddelik eylem planını açıkladı

0
Fotoğraf: AA

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Marmara Denizi’nin kabusu haline gelen müsilaj sorununu konuşmak amacıyla Kocaeli’de düzenlenen Marmara Denizi Eylem Planı Koordinasyon Toplantısı‘na katıldı.

Bakan Kurum, basına kapalı yapılan toplantının ardından müsilajla mücadele kapsamında hazırlanan 22 maddelik Marmara Denizi Eylem Planı‘nı kamuoyuyla paylaştı.

‘Salgın, deprem ve iklim değişikliği’

Bugün şehirleri ve insanları etkileyen üç önemli mesele olduğunu belirten Kurum,  “Bunlar; salgın, deprem ve iklim değişikliği. 2020 yılı bu üç meselenin neden olduğu sonuçlarla mücadele içinde geçti. Bugün konuştuğumuz müsilaj probleminin ana nedeni olan iklim değişikliğiyle mücadelenin yolu ve çözümü; çevre yatırımlarından, yeşil yatırımlardan geçmektedir” dedi.

Kurum, “Marmara Denizi’mizi bir seferberlik anlayışıyla tertemiz hale getirmek ve gelecek nesillere aktarmak hepimizin üzerinde bir vazifedir, bir borçtur” ifadelerini kullandı.

Fotoğraf: AA

’91 noktadan örnek toplandı’

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak  300 kişilik ekiple Marmara Denizi’nde 91 noktada, karada da tüm atıksu arıtma ve katı atık tesislerinde, kirlilik kaynaklarında denetimler yaptıklarını aktaran Bakan Kurum şunları söyledi:

Aldığımız örnekleri Çevre Laboratuvarında inceledik. ODTÜ Bilim gemisiyle suyun altında ve üstünde 100 farklı noktadan numuneler aldık. 700’ü aşkın bilim insanı, kurum temsilcisi, STK ve belediye yetkilisinin katıldığı son yılların en geniş katılımlı çalıştayını gerçekleştirdik.”

‘Koordinasyon Kurulu oluşturulacak’

Kurum, konuşmasının ardından 22 maddeden oluşan Marmara Denizi Koruma Eylem Planı‘nı kamuoyuyla paylaştı. Yer alan maddeler şu şekilde oldu:

  • Marmara Bölgesi’nde kirliliğin azaltılması ve izleme çalışmalarının yürütülmesi amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ilgili kurum ve kuruluşlar, üniversiteler, sanayi odaları ve STK’ların da içinde olduğu bir Koordinasyon Kurulu oluşturulacak. Önümüzdeki hafta oluşturulacak kurul haftalık ve aylık toplantılar yapacak.
  • Marmara Denizi Bütünleşik Stratejik Planı üç ay içerisinde hazırlanacak ve çalışmalar bu plan çerçevesinde yürütülecek.

‘Koruma altına alınacak’

  • Marmara Denizi’nin 11 bin 350 kilometrekarelik yüzey alanının tamamını koruma alanı olarak belirleme çalışmaları başlatılacak. 2021 yılı sonu itibariyle koruma altına alınacak.
  • Acil müdahale kapsamında 8 Haziran 2021 tarihinden itibaren 7/24 esasıyla Marmara Denizi’ndeki müsilajın bilimsel temelli yöntemlerle tamamen temizlenmesine yönelik çalışmalar başlatılacak. Tüm kurumlar, belediyeler, doğa severler, sporcular, sanatçılar ve vatandaşlarla Türkiye’nin en büyük deniz temizliği yapılacak.

Fotoğraf: AA

‘İleri biyolojik arıtma tesisi’

  • Bölgede bulunan mevcut atıksu arıtma tesislerinin tamamı ileri biyolojik arıtma tesisine dönüştürülecek. Atıksuların ileri biyolojik arıtım yapılmaksızın Marmara Denizi’ne deşarjını engelleyici hedefler doğrultusunda çalışmalar yürütülecek
  • Marmara Bölgesi’ndeki atık suların yüzde 53’ü ön arıtım, yüzde 42’si ileri biyolojik arıtım ve yüzde 5’i biyolojik olarak arıtılıyor. Bu arıtma tesislerinde yapılacak teknolojik dönüşümle, ileri biyolojik arıtma ve membran arıtma sistemlerine dönüşüm sağlanacak.

‘Azot miktarı düşürülecek’

  • “Denizlerimizdeki azot miktarını yüzde 40 oranında düşürürsek bu işi kökten çözeriz ve Marmara beş yılda eski haline gelir” görüşü doğrultusunda hareket edilecek.
  • Önümüzdeki üç yıl içerisinde Marmara Bölgesi’nde bulunan tüm illerdeki atık su arıtma tesislerinde dönüşümler tamamlanacak.
  • Marmara’ya deşarj yapan atık su arıtma tesislerine düzenleme getirilecek.
  • Arıtılmış suların yeniden kullanım oranı artırılacak. Temiz üretim teknikleri de bu manada uygulanacak. Arıtılmış sular bitki, peyzaj sularında, kullanabildiğimiz bütün alanlarda kullanmaya çalışılacak.
  • Su geri kazanımı artırılarak Marmara’ya deşarj azaltılacak.
  • Atık su arıtma tesislerini gerektiği gibi işletmeyen OSB’lerin rehabilitasyon ve iyileştirme çalışmalarıyla ileri arıtma teknolojilerine geçişi hızlandırılacak.
  • Atık su arıtma tesislerinin yapım ve işletmesini daha kolay haline getirmek için kamu-özel sektör modeli işler hale getirilecek.
  • Kirliliğe sebebiyet veren tersaneler için temiz üretim teknikleri uygulanacak.
  • Deşarj yapan tesislerde 91 izleme noktası 150’ye çıkarılacak. 7/24 izlenecek.
  • Marmara Denizi’nin dijital ikizi oluşturulacak ve bölgedeki kirliliklere anlık müdahale edilecek.
  • Marmara Denizi’ne gemilerin atık sularının boşaltılmasının önlenmesine yönelik üç ay içerisinde düzenleme yapılacak.
  • Deniz çöpleri eylem planı üç ay içerisinde uygulamaya konulacak.
  • Marmara Denizi’ndeki tüm hayalet ağlar, ‘inşallah bir yıl içerisinde’ temizlenecek.

Erdoğan: İBB niye yapmıyor demeyeceğiz?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla gerçekleştirilen toplu açılış töreninde Marmara’daki müsilaj sorununa değinmiş; sorunun kaynağının “arıtılmadan denizlere bırakılan atık sular” olduğunu söylemişti. Erdoğan, “Bu konuda Çevre ve Şehircilik Bakanıma talimatı verdim. ‘İBB niye bunu yapmıyor? İzmir niye yapmıyor?’ demeyeceğiz. Başta Marmara olmak üzere bu müsilaj belasından denizlerimizi kurtaracağız” demişti. 

Erdoğan, iklim değişikliği sebebiyle deniz suyu sıcaklığındaki artışın da müsilajda önemli bir payı olduğunu kaydetmişti. 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.