Ekolojiİklim KriziManşetYerel

Dersim’de orman yangınları 11’inci gününde

0

Dersim’in Hozat ilçesine bağlı Danzi ve Kurukaymak köyleri ile Koçeri mezrasında başlayan orman yangınları bugün 11’inci gününe girdi. Yangınlar dün Ovacık ilçesine de sıçradı.

Konuyla ilgili basın açıklaması yapan Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, yangın bölgesine girişlerine izin verilmediğini kaydetti ve “Bizim yangının söndürülmesinden başka bir talebimiz yok. Yangın söndürülsün” ifadelerini kullandı.

‘Canlıların yaşam hakkı yok oluyor’

Yangınlara havadan destekli bir müdahalenin gerektiğini kaydeden Tunceli Belediye Başkanı, kendilerinin bölgeye alınmadığını da şöyle anlattı:

Yangın haberini köyde aldığımızdan 10 gün sonra yangına hala bir müdahale edilmediğini, daha da çok büyüdüğünü, Buzlutepe Köyü’ne bir kilometreye kadar yaklaştığını dün köylülerle yaptığımız görüşmeler sonrasında teyit edildi.

Bizler bu süreçte Türkiye’de olan bütün yangınların insanların içini nasıl acıttığını biliyoruz. Bu yıl bu topraklarda bir yangın var ve bu yangına müdahale etmek istediğimizde güvenlik nedeniyle o bölgeye giremeyeceğimiz il makamınca bize bildirildi.

Ancak, bizler biliyoruz ki bu kadar sarp alanlardaki bu tür yangınların ancak ve ancak hava destekli söndürmeyle olacağını yine de orman müdürlüğüne ait çalışan arkadaşlarımızın denetiminde bu yangınlara müdahale edilebileceğini de biliyoruz. Bizlerin talebi şu: Burada bir yangın var. O yangın alanında bütün canlıların yaşam hakkı yok oluyor, bitkiler yok oluyor, orman yok oluyor. Gördüğünüz üzere en az beş-altı kilometrelik alanda yangın var. Bu yangına müdahale edilmesi gerekiyor.”

‘Yangının söndürülmesinden başka talebimiz yok’

Belediye başkanı olduğunu belirtmesine rağmen kendisine bölgeye gidemeyeceğinin söylendiğini kaydeden Maçoğlu, izinlerinin olmasına rağmen köye giremediklerini aktardı:

Ovacık Kaymakamı bölgeye kendisi gelerek gerçekten hiç kabul edilemez bir üslup ve tarzla üzerimize yürümesi ‘Köye girerseniz, size sıkıntı olurum’ diyerek tehditvari bir üslupla bölgeye girişimizi engellemeye çalıştı. Yine Kaymakam beyle birlikte gelen bir koruyucu, arkadaşlarımızın ve bizim elimizdeki cep telefonlarına el koyma girişimine müdahalemizden sonra alamadı.

Bizim yangının söndürülmesinden başka bir talebimiz yok. Yangın söndürülsün. Gördüğünüz üzere orada yüzlerce canlı yok oluyor. Bunu hepimiz görüyoruz. Bunu kolluk kuvvetleri de görüyor, kaymakamlık ve valilikte görüyor. Orada bir güvenlik sorunu söz konusuysa o zaman orman bölge müdürlüğündeki arkadaşlarımızın denetiminde bizler, çevreciler, STK’ler oraya gidip müdahale etmemiz gerekiyor. Sadece insan gücüyle müdahale değil, aynı zamanda hava destekli bir müdahalenin olması şart.”

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.