EkolojiFoto GaleriManşet

Munzur halkı baraja karşı yürüdü

0

TUNCELİ’de barajlara karşı yapılan mitinge destek veren esnaf kepenk indirdi, taksi ve dolmuşlar kontak kapattı. Hayatın durma noktasına geldiği Tunceli’deki ‘Baraja Hayır’ mitingine 10 bin kişi katıldı. BDP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, baraj projelerinin tamamen askeri bir proje olduğunu ileri sürerek, ““Mesaj açık ve nettir, yaşamımıza da mal olsa biz bu barajları yaptırmayacağız dedi.

Tunceli’de bu gün sivil toplum örgütleri ile bazı belediye başkanlarının organize ettiği ‘Pülümür Barajına hayır’ mitingine 10 bin kişi katıldı. Pülümür Vadisi’nde yapımı planlanan ve Tunceli’nin İnönü Mahallesini haritadan silecek olan Pülümür Barajına karşı düzenlenen miting için sabah erken saatlerde toplanan kalabalık, İnönü Mahallesinde buluştu. Mitinge destek veren Tunceli’deki esnaf kepen indirirken, dolmuş ve ticari taksilerde kontak kapattı.

Tunceli-Erzincan karayolunda trafiğe kapatarak, Tunceli’ye doğru yürüyüşe geçen çevrecilere, sanatçı Ferhat tunç, BDP Tunceli milletvekili Şerafettin halis, Tunceli belediye Başkanı Edibe Şahin, 6 ilçe belediye başkanı ve Tunceli Üniversitesi’nin öğretim görevlileri de destek verdi. Yürüyüş kortejinin en önündeki çocuklar, Munzur ve Pülümür Vadisi’ne yapılacak barajları protesto eden dövizler taşırken, göstericiler 3 kilometre boyunca sloganlar atarak, davul zurna eşliğinde yürüdü.

Munzur ve Pülümür çaylarının birleştiği Goleçetu ziyaretinde yürüyüşü sonlandıran çevreciler adına konuşan Tunceli Baro Başkanı Fatma Kelsen, Pülümür vadisinde yapılacak olan barajın Tunceli’ye ortadan kaldıracağını, onlarca köyünde sular altında kalacağını belirterek; “Eğer Pülümür HES yapılırsa başta Pülümür ve Nazimiye ilçesi tamamen Tunceli’den koparılacaktır. Yeni bir göç dalgası başlayacak ve Tunceli insansızlaştırılacaktır. Yine şehir merkezinde bir mahalle sular altında kalacak ve bu baraj Tunceli için tam bir yıkım olacaktır dedi.

BDP’li Halis: Yaşamımıza da mal olsa baraj yaptırmayız

Mitinginde konuşan BDP Tunceli milletvekili Şerafettin Halis’te de, Tunceli’deki baraj projelerinin tamamen askeri bir proje olduğunu ileri sürdü. Tunceli’nin ekolojik dengesinin bozulacağını vurgulayan Halis şöyle dedi:

“Dersim yaşanmaz hale getirilir. Eğer AKP hükümeti yada devlet Dersim’i yaşanmaz hale getiriyorsa burada Dersim’i yaşanır kılmak için Dersim halkı da bu tür eylemleri yapacaktır. Dünyanın en büyük çevre hareketine imza atmış bir coğrafyada yaşıyoruz. 2009 yılında barajlara karşı yapmış olduğumuz yürüyüşte dünya literatürüne en büyük eylem olarak geçtir. Mesaj açık ve nettir, yaşamımıza da mal olsa biz bu barajları yaptırmayacağız. Eğer gerçekten AKP hükümetinin bir gün, bir yıl sonrasını önünü görebilecek ön görüsü varsa bu barajlardan vaz geçmek zorundadır. Biz barajları sadece doğanın katliamı olarak algılamıyoruz. Bu doğanın bu coğrafyanın katledilmesi aynı zamanda insanımızın buradan sürülmesi yok edilmesi anlamına gelir ki, biz buna hem insani, hem doğa hem de kültürel soykırım diyoruz.

Sanatçı Ferhat Tunç: Utanç projelerinden vazgeçin

İstanbul’dan gelerek mitinge destek veren Ferhat ise, Tunceli coğrafyasının su ile boğulmaya çalışıldığını iddia etti. Tunç, ülkeyi yönetenlerin, niyetlerinin son derece kötü olduğunu savunarak, “Dünyanın en güzel iki vadisi var burada. Pülümür ve Munzur vadisi ve toplam 20 baraj bu topraklarda hayata geçirilmeye çalışılıyor. Dersimin bütün çevrelerle ilçeleriyle bağı koparılası hedefleniyor. Dolayısıyla Dersimliler ikinci defa büyük bir katılımla burada bu topraklarda baraj istemediklerini ifade ediyorlar. Eğer gerçek manada bu ülkede demokratik tahammül varsa, hükümetin devletin bu halkın sesine kulak vermesi lazım. Ve bu utanç projelerinden bir an önce vaz geçmesi gerekirö şeklinde konuştu.

Belediye başkanı: Ayıp oluyor.

Mitinge katılanlara seslenen Pertek Belediye Başkanı Kenan Çetin de, “ Yapılan sadece Tunceli’yi insansızlaştırma değil doğamızın, köylerimizin, mezarlarımızın ve inanç yerlerimizin tahribatıdır. Başbakanının ismi Tayyip ya da Tayyip Erdoğan olabilir ama yaptıkları işlerin çok ayıp olduğunu düşünüyoruz. Bu baraj projeleri derhal iptal edilmelidir dedi.

24 baraj projesi

Tunceli genelinde başta Munzur ve Pülümür vadileri olmak üzeri toplam 24 baraj projesi hazırlandığı belirtildi. Bu projelerden şu ana kadar 2 Hidroelektrik santrali ve barajının faaliyete geçtiği bildirildi.

Ferit DEMİR – Bayram BULUT / TUNCELİ / DHA

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.