DünyaManşet

Mülteci yardımına onay, Schengen vizesi başka bahara

0

Avrupa Birliği Avrupa Komisyonu, Suriyeli mültecilere yardım için Türkiye’ye 3 milyar Euro’luk ikinci yardım paketine yeşil ışık yaktı.

Üç milyar Euro’luk ilk yardım paketini daha çok mültecilere yönelik projelere ayıran AB, ikinci paketin ise mültecilerin Türkiye’de yerleşme imkanlarını iyileştirmeye dönük olacağı belirtildi.

Mart 2016 yılında Türkiye ile AB arasında yapılan anlaşma kapsamında Brüksel, Türkiye’ye yardım konusunu karara bağlamıştı. İkinci 3 milyar Euro’luk paketin üye ülkeler tarafından da onaylanması gerekiyor.

Avrupa Komisyonu’nun göç idaresinden sorumlu üyesi Dimitris Avramapoulos, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada komisyonun ikinci dilimi onayladığını belirterek, ilk dilimde olduğu gibi ikinci dilimde de 1 milyar Euro’luk ödeneğin komisyon tarafından ödeneceğini kalanın da üye ülkeler tarafından aktarılacağını söyledi.

İlk üç milyar Euro’luk ödenek eğitim ve sağlık alanlarındaki 70 ayrı projeye ayrılmıştı. AB Komisyonunun resmi verilerine göre 2017 yılı sonu itibariyle Türkiye’ye 1,85 milyar Euro ödendi.

Mültecilere yardım konusunun mart ayı sonunda yapılacak Türkiye – AB zirvesinde gündeme gelmesi bekleniyor.

Vizesiz Avrupa başka bahara

AB, Schengen vizesi başvuru ücretinin de 60 eurodan 80 euroya çıkarılmasını isterken vize kolaylığı lafta kaldı. Vize politikalarında başvuranlar için bazı önemsiz kolaylaştırıcı değişikliklere gideceği söyleniyor. AB Komisyonu’nun kabul ettiği önergeye göre, Schengen bölgesine seyahat etmek isteyenlerin vize başvurularının sonuçlandırılmasının 15 günden 10 güne indirilmesi planlanıyor. Önergenin yasalaşması halinde vize başvuruları seyahatten şu anda 3 ayken değişiklikle 6 ay öncesine kadar elektronik ortamda yapılabilecek.

(Euronews – Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.