Muğla‘da 72 örgütün temsilcileri ve Muğlalılar, Devlet Su İşleri’nin (DSİ) kuraklıkla boğuşan bölgenin içme suyunu termik santrallere tahsis etmesine karşı topladıkları 17 bin 376 imzayı DSİ Muğla Şubesi‘ne teslim etti.
change.org‘da düzenlenen imza kampanyası, uygulamaya karşı 8 Aralık’ta DSİ önünde başlatılan eylemler dizisinin bir devamı niteliğinde.
Muğla’da özellikle geçen yaz Bodrum‘da yaşanan su sıkıntısının en önemli nedeni olarak termik santrallere yapılan su tahsisleri gösteriliyor. MUSKİ’nin yaptığı açıklamada, DSİ’nin Yeniköy TSE ve Muğla Büyükşehir Belediyesi ile yaptığı protokole göre her yıl Geyik Barajı’nda toplanan suyun 5 Milyon tonu Bodrum’a içme suyu olarak tahsis edilirken 9.5 Milyon tonu Yeniköy TSE’ye soğutma suyu olarak tahsis ediliyor.
Aynı şekilde DSİ’nin yaptığı diğer bir protokolle de Dipsiz yeraltı sularının da Yatağan Termik Santrali’ne tahsis edildiği biliniyor.
Vatandaşlar ve sivil toplum örgütleri, yapılan bu protokollerin DSİ’nin uymak zorunda olduğu Su Tahsisi Yönetmeliğine aykırı olduğunu belirtiyor. Yönetmeliğe göre halkın su ihtiyacının karşılanması öncelikli olması gerekirken sanayi şirketlerine su tahsisi yapılamaz. Yurttaşların ve örgütlerin diğer öne sürdükleri hukuksuzluk ise; Muğla’daki Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy termik santralleri hakkında 1996 yılında verilmiş olan kapatma kararının bulunması.
Aydın İdare Mahkemesi tarafından verilen kapatma kararı daha sonra Yargıtay tarafından da onaylanmıştı. Santrallerin yargı kararlarına rağmn faaliyetlerinin sürdürülmeye devam etmesi üzerine başvurulan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) de 2005 yılında verilen kapatma kararını onaylamış ve Türkiye hükümetine kararın uygulanması gerektiğini bildirmişti.
Muğlalılar, yargı kararının uygulanmamasının hukuk devleti ilkeleri ile bağdaşmadığını, DSİ’nin yargı kararına rağmen hukuksuzca işletilen santrallere su tahsisi yapmasının da hukuksuzluğu çok daha vahim bir boyuta taşıdığını söylüyor.
Muğla Çevre Platformu, İkizköy Çevre Komitesi, İklim Adaleti Koalisyonu, Ekoloji Birliği ve Muğla Su İnisiyatifi‘nin çağrıcısı olduğu imza kampanyasında; yargı kararının uygulanarak termik santrallerin kapatılması ve santrallere yapılan su tahsislerinin iptali talep ediliyor.
Daha önce aynı taleplerle verdikleri dilekçelere yasal süre içerisinde yanıt verilmediği için yurttaşlar ve sivil toplum örgütleri ayrıca DSİ’ye dava açmaya hazırlanıyor.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…