ManşetEkolojiYerel

Muğla’da 32 JES sahasının ihalesi tepkilerin ardından iptal edildi

0

Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından ihale edileceği ilan edilen 32 adet jeotermal enerji santrali (JES) sahasının ihalesi tepkiler sonucunda iptal edildi.

Resmi Gazete’de açıklanan kararda; “İhale edilecek sahaların önemli bir kısmı Cumhurbaşkanlığı Kararları ile Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi olarak ilan edilen alanlardan kaldığından, ihaleyi kazanan kişi/ firmaların izin aşamasında mevzuattan kaynaklı hak kaybına uğramaması için ihale öncesi Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın görüşü alınması gerektiği yönündeki gerekçesi ile 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 29 Maddesi kapsamında iptal edilmiştir” denildi.

30 yıl işletme üç yıl arama ruhsatı

Bodrum Mazı, tarihi Bafa, TürkbüküDalyan, Datça ve Marmaris’ten bölgeler bulunan sahaların jeotermal enerji santralleri ihalelerinin 26 Ekim tarihinde yapılması planlanıyordu.

İhale ile üç yıl süreli arama ruhsatı ve 30 yıl süreli işletme ruhsatı verilecekti. Projelerin bedelleri 51 bin liradan 656 bin liraya kadar çeşitlilik gösterirken sahaların en büyüğü ise 4992,56 hektarlık alanı kapsıyordu. Sahalar ise şu şekilde belirlenmişti:

Bodrum Mazı, Marmaris Turunç, Bozburun, İçmeler, Milas Ören,Milas Gölyaka-Şenköy-Bafa, Bodrum, Dalyan, Türkbükü, Datça,Bodrum Gökbel, Yalıkavak, Dalaman, Seydikemer, Milas Bozalan-Kayaönü, Menteşe, Ula, Bodrum Çamlık, Yatağan ve Marmaris Alayar

Alban: Muğla halkının direnişiyle durduruldu

Birgün’ün aktardığına göre kararı değerlendiren CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban,“Aralarında Bodrum Mazı, tarihi Bafa, Türkbükü, Dalyan, Datça ve Marmaris’teki sahaların da bulunduğu doğa ve turizm harikası bu alanlar 30 yıl süreyle katliama açılacaktı. Muğla halkının kararlı direnişi sayesinde bu yanlıştan dönülmüştür” dedi.

Alban sözlerini “Doğamıza, coğrafyamıza yapılan her talan girişiminin karşısında olacağız. Muğlamızın tüm ilçelerinde, her karış toprağında, bir avuç insanın rantı uğruna, ağaçlarımızın kesilmesine, ekosistemin ve yaşam alanlarımızın talan edilmesine karşı direndik. Bu direnişimizin sonuncunda karar iptal edildi. Katkı sunan herkese teşekkür ediyorum” ifadeleriyle sürdürdü.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.