KadınManşet

Müftülük Yasası’na karşı kadınlar meydanlara indi: “Çocuk evlilikler ve çok eşliliklerin önü açılacak!”

0

“Eşit ve özgür bir hayat için bu yasalar böyle gitmez, kadınlar izin vermez” sloganıyla 100 kadın ve LGBTİ örgütünün bir araya gelerek imzaladığı kampanya çerçevesinde başta müftülere resmi nikah kıyma yetkisi veren “Müftülük Yasası” ve ” Mağdur Hakları Yasa Tasarısı” olmak üzere kadınların haklarına ve hayatlarına yönelen yasalara karşı kadınlar Ankara, İzmir, İstanbul başta olmak üzere bir çok kentte protesto için sokağa indi.

Ellerinde enstrümanlar ve renkli balonlarla Ziya Gökalp Caddesi’nde bir araya gelen Ankara Kadın Platformu üyelerinin Sakarya Meydanı’na yapmak istedikleri yürüyüşe polis izin vermedi. Bir süre polislerle kadınlar arasındaki görüşmelerden de sonuç çıkmaması üzerine kadınlar bu kez Konur Sokak’a doğru yürüdü.

Burada açıklama yapan Ankara Kadın Platformu üyesi Derman Gülmez şunları söyledi:

“Birçok kadının yeni öğreneceği gibi, Meclise bir yasa tasarısı sunuluyor. Bu yasa tasarısına göre müftülüklere resmi nikah yetkisi verilecek. Çocuk evlilikler, çok eşliliklerin önü açılacak. Bu yasa tasarısını kadınlara sormadan, kadınların hiç bir ihtiyacı olmadığı halde altı boş gerekçelerle bunları meclise sunuyorlar. Biz kadınlar diyoruz ki; bize sormadan hiç bir ihtiyacımız olmadan bu yasa tasarısını Meclis’e sunamazsınız. Bu yasalar böyle geçmez, kadınlar buna izin vermez. Bugün Türkiye’nin birçok ilinde kadınlar sokakta. Ve diyoruz ki; bu hayat bizim, bu karar bizim. Biz bu yasaları kabul etmiyoruz.”

Açıklamanın ardından kadınlar ellerindeki balonları gökyüzüne uçurdu.

İstanbul’da ise kadınlar, Kadıköy Süreyya Operası önünde bir araya gelerek Khalkedon Meydanı’na yürüdü. Eyleme, çok sayıda kadın kurumu ve Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit de destek verdi.

“Eşit ve özgür bir hayat için bu yasalar böyle geçmez” pankartının açıldığı eylemde kadınlar, “Özgürlüğü ve yaşamı savunuyoruz”, dövizleri taşıdı.

Sık sık “Yaşasın kadın dayanışması”, “Erkek şiddetine hayır” ve “Resmi nikah müftünün işi değildir” sloganları atan kadınlara çevredeki yurttaşlar da alkışlarıyla destek verdi.

Yapılan yürüyüşün ardından Khalkedon Meydanı’na varan kadınlar adına açıklama yapan Feride Eralp ile Rüya Kurtuluş çıkarılmak istenen yasalara karşı ortak mücadele çağrısında bulundu.

Kocaeli, İzmir, Manisa’da da kadınlar yürüyüşler ve basın açıklamalarıyla geçirilmek istenilen yasalara karşı ses çıkardı. Konu daha önce de gündeme gelmiş ve uzmanlar tarafından uygulamanın çocuk evliliklerini yaygınlaştıracağı belirtilerek tepki çekmişti.

Nüfus Hizmetleri Kanun Tasarısı hakkında:

Yasanın mevcut 22. maddesi şöyle:

MADDE 22– (1) Bakanlık, evlendirme işlemlerinin nüfus ve vatandaşlık hizmetlerinin bütünlüğü içerisinde yürütülmesi için gereken her türlü tedbiri alır ve uygular. (2) Evlendirme memuru; belediye bulunan yerlerde belediye başkanı veya bu işle görevlendireceği memur, köylerde muhtardır. Bakanlık, il nüfus ve vatandaşlık müdürlüklerine, nüfus müdürlüklerine ve dış temsilciliklere evlendirme memurluğu yetkisi ve görevi verebilir. Eşlerden birinin yabancı olması halinde evlendirmeye, (…) belediye evlendirme memurlukları ile nüfus müdürleri yetkilidir.

Tasarı meclisten geçerse söz konusu madde şöyle olacak:

MADDE 22- (1) Bakanlık, evlendirme işlemlerinin nüfus ve vatandaşlık hizmetlerinin bütünlüğü içerisinde yürütülmesi için gereken her türlü tedbiri alır ve uygular. (2) Evlendirme memuru; belediye bulunan yerlerde belediye başkanı veya bu işle görevlendireceği memur, köylerde muhtardır. Bakanlık, il nüfus ve vatandaşlık müdürlüklerine, nüfus müdürlüklerine ve dış temsilciliklere, il ve ilçe müftülüklerine evlendirme memurluğu yetkisi ve görevi verebilir. Eşlerden birinin yabancı olması halinde evlendirmeye, (…) belediye evlendirme memurlukları ile nüfus müdürleri yetkilidir.

 

(Gazete Karınca, Yeşil Gazete)

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.