KadınManşetTürkiye

[8 Mart] Ankara’da kadınlar sokaklara mora boyadı

0
Fotoğraflar: Evrensel

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Ankara‘da kadınlar Sakarya Caddesi’nde bir araya geldi. Ankara Kadın Platformu‘nun çağrısıyla Kolej Meydanı’nda buluşan kadınlar alkışlar ve sloganlarla Sakarya Meydanı’na yürüdü. Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı alana kadınların hazırladıkları pankartlar kontrol edilerek alındı.

Kadın cinayetlerinde hayatını kaybeden kadınların fotoğraflarını taşıyan kadınlar, Gülistan Doku’yu, Nadira Kadirova’yı, Yeldana Kaharman‘ı unutmayarak akıbetini sordu.

“Yaşasın 8 Mart”, “Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa” ,“Bir kişi daha eksilmeyeceğiz”, “Tayyip kaç kaç kaç kadınlar geliyor”, “Kadınlar artık susmayacaklar” sloganlarıyla yürüyen kadınların dövizlerinde şiddete, kadın cinayetlerine, krize, yoksulluğa, savaşa karşı talepler öne çıktı. Yürüyüşe DİSK Kadın Bandosu da trampetleriyle eşlik etti.

Sakarya Meydanı’nda kadınlar sık sık “bir kişi daha eksilmeyeceğiz” sloganları atarak, kadın cinayetlerinde öldürülen kadınların isimlerini okudu.

İstanbul sözleşmesi ve 6284 vurgusu

Meydanda basın açıklamasını okuyan Neslihan Kırmızıgül, kadın direnişlerinin tüm dünyayı sardığı belirterek dünyanın her yerinde kadınların emeklerinin sömürülmesine, esnek-güvencesiz çalışma koşullarına, ırkçılığa, şiddete, kadın cinayetlerine, özgürlüklerinin ellerinden alınmak istenmesine karşı mücadele ettiğini söyledi. 

2019 yılında 474 kadının katledildiğini kaydedilen açıklamada, hayattan kopartılan tüm kadınlar için adalet talep edildi. Yeni yargı reformu da eleştirilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı: 

“Yeni yargı paketiyle, aile içi şiddet vakaları adı altında kadına yönelik şiddet için arabuluculuk getirilmeye çalışılıyor. Buradan uyarıyoruz: Türkiye’nin taraf olduğu İstanbul Sözleşmesi kadına yönelik şiddet bakımından arabulucuğu ve uzlaştırmayı yasaklamaktadır. 6284 Sayılı Kanun şiddete maruz kalan ve risk altında olan tüm kadınlar için uygulanmak zorundadır” 

Türkiye’nin savaşa sürüklendiğini ve savaşlar yüzünden her türlü emek sömürüsü, ayrımcılık ve şiddete maruz kalarak savaştan en büyük yarayı kadınların aldığını vurgulayan platform, “Halkların tarafı olmadığı bu kirli savaş pazarlığında kadın ve çocuklar başta olmak üzere sığınmacıların pazarlık konusu yapılmasını kabul etmiyoruz! Emperyalist saldırganlığa karşı inadına barış diyoruz” ifadelerini kullandı. 

‘Tüm renklerimizle bir aradayız’

Kadınların siyaset alanından silinmek istendiği, kadın siyasetçilerin tutuklandığı ve mücadele eden kadınlara gözdağı verilmek istendiği belirtilen açıklamada, kadınların cezaevlerinde çıplak arama, en temel hakların gasbedilmesi gibi insanlık dışı muamelelere maruz kaldığı ifade edildi.

Trans  bireylerin nefret cinayetleriyle katledildiği, intihara sürüklendiği, onur yürüyüşlerinin yasaklandığı belirtilen açıklamada, “Bizler tüm renklerimizle homofobiye, transfobiye karşı bir arada olmaktan ve direnmekten vazgeçmeyeceğiz” dedi. Tüm kadınlara çağrı yapan platform, “Emeğimiz, özgürlüklerimiz ve hayatlarımız için yan yana gelelim. Örgütlenelim, direnelim. Dayanışmayı büyütelim” denildi. 

 

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.