2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİKentManşetTürkiye

Mucize kurtuluşlar, depremin dördüncü gününde endişeli bekleyişlere umut oluyor

0

Merkez üssü Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan ve 10 ili etkileyen depremlerin ardından yıkılan binaların enkazında devam eden arama kurtarma çalışmalarında kurtarılan depremzedeler bekleyişe umut oluyor.

Depremin üzerinden 76 saat geçmesinin ardından Gaziantep’in Merkez Batıkent Mahallesi‘ndeki AyşePolat Sitesi‘ndeki binanın enkazında ekiplerin uzun süren çalışmasının ardından üç kişiye sağ olarak ulaşıldı. Enkazdan yaralı çıkarılan Ersin ve Mustafa Tabur ile babaları Mithat Tabur, alkışlarla karşılandı. Yaralılar, ambulanslarla hastaneye sevk edildi.

Hatay‘da enkaz altından 72 saat sonra sağ olarak çıkarılan kızın babası da 75. saatte kurtarıldı.

Hatay’ın Antakya ilçesine bağlı Kantara Mahallesi Hakkı Dedebey Sokak‘ta devam eden çalışmaların 72’inci saatinde, 79 yaşındaki Hasan Yüce enkazdan sağ olarak çıkarılarak ambulansa kadar bir görevlinin sırtında taşındı. Enkaz altında üşümemek için ayağına sürünerek bulduğu bez parçalarını dolayarak ısınan Hasan Yüce, “Üşüdüm, soba yok ki. Beni bulduğunuz yerin yarım metre ilerisinde torunum var. Nefes alıyordu, sonrasını bilmiyorum” dedi. Yaşlı adamın tarifi üzerine, torununu sağ olarak bulabilmek için çalışmalara devam edildi.

Gaziantep’teki arama kurtarma çalışmalarında 75 yaşındaki Bekir Yıldırım, Fransız, Katarlı ve Türk kurtarma ekipleri tarafından 71. saatte enkaz altından çıkarıldı. Uzun uğraşlar sonucu enkaz altından çıkarılan Bekir Yıldırım’ın ilk sorusu ‘Nerelisin?’ oldu.

Dokuz aylık hamile kadın 70 saat sonra sağ kurtarıldı

Kahramanmaraş kent merkezinde yer alan Dumlupınar Mahallesi Minyas apartmanının enkazı altında kalan yabancı uyruklu Hene Hammeco isimli 35 yaşındaki dokuz aylık hamile olduğu öğrenilen kadın ekiplerin uzun uğraşları sonucu enkaz altından 70 saat sonra sağ olarak çıkarıldı. Kadının çıkarılması ile 14 yaşındaki oğlu Muhammed ve arama kurtarma ekipleri büyük bir sevinç yaşadı. Hastaneye kaldırılan kadın ve karnındaki bebeğinin sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi.

Sekiz katlı bina enkazından sağ çıktı

Hatay’a bağlı Kırıkhan ilçesinde devam eden arama kurtarma çalışmalarında sekiz katlı bir apartmanın enkazında yürütülen çalışmalar sonucu, depremden 70 saat sonra 20 yaşındaki Abdullah isimli genç sağ olarak kurtarıldı. AFAD ve Zonguldak’tan gelen madenciler tarafından bulunduğu enkazdan çıkartılan genç, ambulansla hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Yaralının sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

Adıyaman‘da çöken bir apartmanın enkazında mahsur kalan yedi yaşındaki Ahmet Erdem, 70 saat sonra enkazın altından sağ olarak çıkartıldı. İlk müdahalesi olay yerinde yapılan Ahmet, ambulansla hastaneye götürüldü.

Kahramanmaraş’ta adının Ali olduğu öğrenilen ve yedi katlı bir binanın zemin katında enkaz altında kalan 27 yaşındaki genç, genç, depremden yaklaşık 69 saat sonra sağ bir şekilde enkazdan çıkarıldı. 

12 yaşındaki çocuk 68. saate sağ kurtarıldı

Kahramanmaraş’ta görev yapan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi A Takımı’nda ekipleri, yıkılan binanın enkazından 68 saat sonra 12 yaşındaki Yusuf Elmaruf’u sağ olarak kurtardı. Kurtarılan çocuk sağlık ekiplerine teslim edildi.

Yaşını hatırlamayan Zübeyde 67. saatte kurtarıldı

Kahramanmaraş’ta 67. saatte yaşını hatırlayamayan Zübeyde isimli bir çocuk enkaz altından sağ bir şekilde kurtarıldı. Çocuk, kurtarma ekiplerine enkaz altında kardeşinin de olduğunu ancak onun ölmüş olabileceğini söyledi.

7 aylık bebek, 66. saatte sağ çıkardı

Hakkari‘den Hatay’a giden Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), AFAD koordinasyonunda, Odabaşı Mahallesi’nde yıkılan bir binaya yönlendirildi. Ekipler, depremden 66 saat sonra enkazdan yedi aylık bir bebeği kurtardı. Molozların arasından çıkarılan bebek, ambulansa götürülerek ilk müdahalesi yapıldı.

65. saatte kurtarıldı, ilk isteği çikolata oldu

Hatay 600 Evler‘de yaşayan 16 yaşındaki Ali Sarınay depremin 65. saatinde ekiplerin yaklaşık altı saatlik çalışması sonucu sağ olarak enkaz altından çıkarıldı.

Enkaz altında iken ekiplerden çikolata isteyen Sarınay’a çevrede bulunan herkes çikolata verdi. Ekipler tarafından çıkarıldıktan sonra ilk müdahalesi sahra hastanesinde yapılan genç daha sonra hastaneye kaldırıldı. Sarınay kurtarıldıktan sonra kendisini gözyaşları içinde bekleyen ablasına sarıldı.

10 yaşındaki Mehmet, 65. saatte kurtarıldı

Arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere İstanbul’dan Hatay’a gelen İGDAŞ arama kurtarma ekipleri, enkaz altında kalan 10 yaşındaki Mehmet‘i, depremden 65 saat sonra enkazdan sağ olarak çıkardı.

61 yaşındaki Kurt, 65. saatte kurtarıldı

Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde arama kurtarma çalışmaları sırasında Yılmaz Apartmanı enkazından canlı ihbarı alan Jandarma Arama Kurtarma Ekipleri (JAK), 61 yaşındaki Ahmet Kurt’u 65 saat sonra enkazdan sağ olarak çıkardı. Kurt, ısı battaniyesine sarıldıktan sonra sağlık ekipleri tarafından ambulansa taşınarak Gaziantep Üniversitesi Hastanesi’ne sevk edildi.

Malatya’nın Şifa Mahallesi İnönü Caddesinde yıkılan altı katlı binanın enkazı altına kalan Habil Mordeniz, depremden 65 saat sonra yaralı olarak kurtarıldı.

İkinci depremde enkaz altında kalan Berivan, 62. saatte kurtarıldı

Kahramanmaraş‘ın Elbistan ilçesinde saat 13.24’te meydana gelen 7,6 büyüklüğündeki ikinci büyük depremde enerji sistemleri mühendisi Berivan Yılmaz, annesi Kadriye ve üniversite öğrencisi kardeşi Özge Yılmaz, Yunus Emre Mahallesi Aydınlık Sitesindeki altı katlı binanın enkazında kaldı. Ekipler, Yılmaz ailesine ulaşmak için çalışma başlattı. Berivan’dan gelen çığlık sesleri üzerine ekipler bulunduğu yeri tespit etmeye çalıştı. Yaklaşık 10 saat süren çalışmanın ardından enkaz altından 62 saat sonra yaralı olarak çıkarıldı. Yılmaz’ın vücudunda kırıklar olduğu belirtildi. Anne Kadriye ile kızı Özge Yılmaz’ı arama çalışmaları ise sürüyor. Ambulansa bindirilen Berivan Yılmaz, Elbistan Devlet Hastanesine kaldırıldı.

62. saatte altı aylık bebek kurtarıldı

Eskişehir’den Hatay’a desteğe giden Eskişehir İl Ambulans Servisi’nde görevli sağlık personelleri, felaketin 62’nci saatinde enkazdan çıkarılan altı aylık bebeği ilk müdahalesini yaparak hastaneye sevk etti. İlk muayenenin ardından bebek Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Hastanesi’ne sevk edildi. Enkaz altındayken bebeğini emzirerek hayatta kalmasını sağlayan annenin kurtarılması için çalışmaların devam ettiği öğrenildi.

84 yaşındaki Fatma Teyze, 62. saatte kurtarıldı

Malatya’da bulunan Elazığ Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü arama kurtarma ekiplerinin, Uçbağlar Mahallesi Lale Sokak’ta bulunan bir binadan ses alınmasının üzerine başlattığı çalışmada, 84 yaşındaki Fatma Sultan Çetinkaya‘ya ulaşıldı. Sağlık ekiplerine teslim edilen Çetinkaya, hastaneye götürüldü.

Bitlis İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünce yönlendirilen ekipler ve Zonguldak’tan arama kurtarmaya katılan madenciler tarafından Adıyaman merkezde bulunan Bereket Apartmanı‘nda Senem ve Songül Göksu isimli iki kardeş 62 saat sonra enkazdan burnu bile kanamadan çıkarıldı. Enkazdan çıkarılan iki kardeş tedavileri için Ankara’daki hastanelere sevk edildi.

You may also like

Comments

Comments are closed.