New York Belediyesi küresel ısınmaya neden oldukları gerekçesiyle dünyanın en büyük petrol şirketlerinden British Petroleum, Chevron, ConocoPhillips, Exxon Mobil ve Royal Dutch Shell‘e bu yıl başında dava açmıştı.
Birleşik Devletler Bölge Savcısı John Keenan kararının gerekçesinde iklim değişikliğinin hayatın bir gerçeği olduğunu fakat sorunun çözümü için doğru adresin mahkemeler değil, kongre ve idari yönetimin alanına girdiğini belirtti.
New York Valiliği’nden yapılan açıklamada ise kararın temyiz edileceği bildirildi.
New York yönetimi Ocak ayında BP, Chevron, ConocoPhillips, Exxon Mobil ve Royal Dutch Shell aleyhine açtığı davada bu şirketlerin sanayi devriminden beri atmosfere salınan karbondioksit ve metan gazının yüzde 11’inden sorumlu olduğunun altı çizilmişti.
Yönetim dava dilekçesinde fosil yakıt endüstrisinin ürünlerinin kullanımıyla üretilen sera gazlarının toplum refahı için genelev, uyuşturucu veya yasadışı tehlikeli atıklar gibi genel, başkasının alanına makul olmayan müdahale gibi özel rahatsızlıklar yarattığını da savunmuştu.
Şehir yönetimi bu beş şirketten Sandy kasırgasının yol açtığı 20 milyar dolarlık zararı ve gelecekte yaşanacak olan zararları karşılamasını istiyordu.
Ülkede Haziran ayında Kaliforniya eyaletinin San Francisco ve Oakland şehirleri tarafından açılan benzer bir dava da aynı gerekçeler ile reddedilmişti.
Ancak bu iklim değişikliğiyle mücadelede yeni bir dönemin başlangıcı…
Son değil başlangıç
Colombia Üniversitesi’nin İklim Değişikliği Kanunu Merkezi (Columbia University’s Sabin Center for Climate Change Law) Direktörü Michael Burger, bunu hızlı bir karar olarak görmek çok kolay. Başka bir mahkeme bu karara bağlı değil. Bu kadar basit” diyor. Burger, iklim değişikliği davalarında tek bir yargıdan çıkan kararların değiştirilemez olduğunu şu sözlerle reddediyor:
“Bir yargıcın davaya bakışı ve yönetme şekli benzer davalara bakan yargıçların da aynı kararı verecekleri anlamına gelmez. Karar yüksek mahkemelerde verilene kadar, her yargıç ve temyiz yargıcından oluşan heyet çözüme kavuşulana kadar konuya bağımsız bakacaktır.”
Uzmanlara göre New York belediyesinin açtığı davanın temyize gitmesi bekleniyor.
Burger, bu davanın reddinin diğer iklim değişikliği davalarının sonuçlarını etkileyip etkilemeyeceğini bilmiyor olsa da bunun mücadelenin sonu olmadığını düşünen tek hukuk uzmanı değil.
Washington merkezli İklim Bütünlüğü Merkezi (Center for Climate Integrity) Direktörü Richard Wiles’a göre, bu davaların bir çoğu ait oldukları eyaletlerin mahkemelerinde sonuçlanacak ve vergi mükellefleri en sonunda masraflarını telafi etmek için çaba gösterecek.
New York belediyesinden dünya devi enerji şirketlerine “küresel ısınma” davası
(Grist.org, Yeşil Gazete, Yeşil Ekonomi)