KadınManşetUncategorized

Mor Çatı’dan Cumhurbaşkanı’na 6411 Sayılı Yasa’yı veto çağrısı!

0

Mor Çatı kadın Sığınağı Vakfı, yayınladığı basın açıklamasıyla kadına şiddet uygulayan erkeklerin de tahliye edilmesine olanak tanıyan ‘6411 Sayılı Denetimli Serbestlik Kanunu’nun Cumhurbaşkanı Gül tarafından veto edilmesini istedi.

Mecliste kabul edilen yeni 6411 sayılı ‘Denetimli Serbestlik Kanunu’ İle kadına şiddet uygulayan erkekler de tahliye edilecek. Yani yasayı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül bu haliyle onaylarsa pek çok kadının hayatı tehlikeye girecek.

Yasayı veto çağrısı yapan Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı‘nın konuyla ilgili bir basın açıklaması şöyle:

Cumhurbaşkanı’na 6411 Sayılı Yasa’yı veto çağrısı!

Yeni 6411 Sayılı ‘Denetimli Serbestlik Kanunu’ İle kadına şiddet uygulayan erkekler de tahliye ediliyor! Yasa TBMM’de kabul edildi ve kanunlaştı, onay için Cumhurbaşkanı’nın önünde bekliyor. Onaylanıp Resmi Gazete’de yayınlanması ile halen ceza evinde bulunan ve kadına karşı şiddet kapsamında suç işleyen erkeklerin de tahliyeleri derhal başlayacak.

Bilindiği üzere, kadına yönelik şiddet kapsamında işlenen suçlara verilen cezalar (özellikle yaralama, tehdit, hakaret) zaten oldukça azdır. Hele ki, suça maruz kalan bir kadın ise… Dolayısıyla, bu yasa bu suçları işlemiş erkeklerin hepsinin tahliyesine olanak sağlayacak. Bu nedenle, bu gelişmelerden habersiz kadınlar, bir gün kapıyı açtıklarında, cezaevinde zannettikleri kendilerine şiddet uygulamış erkekleri karşılarında bulacaklar. Peki bu yaralama, öldürme tehdidi bir kadın cinayetini beraberinde getirirse bunun sorumluluğunu kim üstlenecek? Bizler çok iyi biliyoruz ki, ceza evlerinden izin verilerek ödüllendirilen erkeklerin ilk işi, şiddet uyguladıkları kadınların kapısına dayanmak oldu. Şimdi ise, tahliye edilmeleri ile bu risk daha da büyük.

Bu yasa ile kadına yönelik şiddetle mücadelede bütünlüklü mücadele verdiğini söyleyen hükümetin yasal düzenlemelerde bu eşgüdümü sağlamadığını ve samimi olmadığını görüyoruz. Mor Çatı olarak, Cumhurbaşkanı’na yasanın yürürlüğe girmemesi için yasayı veto etmesi çağrısında bulunuyoruz.”

(Turnusol)


More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.