KadınManşet

Erkekler Aralık’ta her gün bir kadını öldürdü

0
Fotoğraf: Şehlem Kaçar / csgorselarsiv.org

Erkekler Aralık 2023’te en az 38 kadına şiddet uyguladı, en az beş kadını taciz etti ve en az 19 kadının ölümü basına “şüpheli” olarak yansıdı. Aralık’ta erkekler en az bir kadına tecavüz etti. Aralık 2023’te erkekler, 35 kadını seks işçiliğine zorladı. Erkekler, en az dokuz kadını da “öldürmekle” tehdit etti. Diyarbakır ve Mardin‘de iki kadının ölümü basına “faili belirlenmemiş cinayet” olarak yansıdı.

bianet‘ten Evrim Kepenek’in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre; erkekler Aralık’ta en az 30 kadını öldürdü.

Fotoğraf: Emre Orman / csgorselarsiv.org

Erkekler dört yılda 1268 kadını öldürdü

  • 2023’de erkekler, 333 kadını öldürdü, 355 kadını taciz etti, 745 kadına şiddet uyguladı, 18 kadına tecavüz etti. Erkekler en az 371 kadını seks işçiliğine zorladı. 270 kadının ölümü basına “şüpheli” olarak yansırken, erkekler, en az 28 çocuğu öldürdü.
  • 2022’de erkekler 327 kadını öldürdü, 156 kadını taciz etti, 793 kadına şiddet uyguladı, 32 kadına tecavüz etti. Erkekler en az 442 kadını seks işçiliğine zorladı. 2022’de 198 kadının ölümü basına “şüpheli” olarak yansıdı.
  • 2021’de erkekler, 324 kadını öldürdü, 424 kadını taciz etti, 96 kadına tecavüz etti. Erkekler, en az 772 kadını seks işçiliğine zorladı, en az 793 kadına da şiddet uyguladı, yaraladı. 2021’de 213 kadının ölümü basına “şüpheli” olarak yansıdı.
  • 2020’de erkekler en az 284 kadını öldürdü, 147 kadını taciz etti, 96 kadına tecavüz etti. Erkekler en az 818 kadını seks işçiliğine zorladı, en az 792 kadına şiddet uyguladı.

Aralık 2023’te erkekler 30 kadını öldürdü

Erkekler, Aralık’ta en az 30 kadını öldürdü; geçen yıl aynı ayda bu sayı 19 idi. Ayrıca erkekler, kadınların yanındaki en az iki erkeği de öldürdü. Kadınlardan biri Kırgızistan’dan gelmişti.

Erkekler, en az dokuz kadını koruma kararına rağmen öldürdü.

Erkekler yedi kadını “ayrılmak istediği, barışmak istemediği”, iki kadını “kıskandığı” için öldürdü. Bir kadını “arsa tapusunu almakiçin öldürdü. Erkekler bir kadını da “kızını korumak istediğiiçin öldürdü. Erkeklerin 19 kadını öldürme “bahanesi” basına yansımadı.

Yalnızca 10 fail tutuklandı

En az 18 kadını kocası, sevgilisi erkekler, altı kadını baba, torun gibi ailesinden erkekler, üç kadını damadı, üç kadını da arkadaşı erkekler öldürdü.

Erkekler, dokuz kadını ev dışında sokak, ormanlık alan gibi alanlarda, 21 kadını da ev içinde öldürdü.

Kadınları öldüren en az 25 fail vardı. Sadece 10 fail tutuklandı. Yedi fail intihar etti. İki failin süreci basına “kaçtı” diye yansırken, en az beş fail gözaltına alındı. İki failin hukuku süreci basına yansımadı.

Kadınları taciz eden dört failden yalnızca ikisi tutuklandı

Aralık’ta erkekler en az beş kadını taciz etti. Bu sayı geçen yıl aynı ay 16 idi. İki taciz sistematikti. Erkekler, dört kadını sözlü ve fiziki yollarla, bir kadını da dijital alanda taciz etti. Erkekler, kadınları sokak, cadde gibi ev dışı alanlarda taciz etti. En az iki kadını arkadaşı erkekler, iki kadını tarım işçisi bir erkek, bir kadını da şoför taciz etti.

Kadınları taciz eden dört fail erkek vardı. İki fail tutuklandı. Bir faile ev hapsi cezası verildi. Bir failin hukuki süreci basına yansımadı.

Erkekler Aralık’ta bir kadına tecavüz etti

Erkekler, basına yansıyan bilgilere göre, Aralık’ta bir kadına tecavüz etti. Geçen yıl aynı ayda bu sayı altı idi. Bir kadına arkadaşı tecavüz etti. Erkekler bir kadına ev içinde tecavüz etti. Kadınlara tecavüz eden bir fail vardı. Tutuklandı.

Fotoğraf: Şehlem Kaçar / csgorselarsiv.org

Erkekler Aralık’ta 38 kadını yaraladı: Hiçbir fail tutuklanmadı

Erkekler, Aralık’ta en az 38 kadını yaraladı. Geçen yıl aynı ay bu sayı 65 idi. En az dört kadın ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. En az yedi kadın koruma kararına rağmen erkeklerce yaralandı.

En az 29 kadını kocası, sevgilisi erkekler, bir kadını damadı, dört kadını oğlu, iki kadını da şoför yaraladı. İki kadını da arkadaşı yaraladı.

Erkekler, dört kadını “kıskandığı” için, en az 20 kadını da “barışmak istemediği, ayrılmak istediği” için yaraladı. Erkeklerin 14 kadını neden yaraladığı bilgisi basına yansımadı.

Erkekler, 23 kadını ev içinde, 11 kadını, toplu taşıma, park, sokak gibi ev dışı alanlarda yaraladı. Erkeklerin dört kadını nerede yaraladığı bilgisi basına yansımadı.

Kadınları yaralayan en az 38 fail erkek vardı. Hiçbir fail tutuklanmadı. Üç failin durumu “kaçtı” olarak yansıdı. Bir fail serbest bırakıldı. En az 14 fail hakkında yasal süreç başlatıldı. Altı fail gözaltına alındı. İki fail intihar etti. 12 failin hukuki süreci basına yansımadı.

Fotoğraf: Emre Orman/ csgorselarsiv.org

Erkekler en az 35 kadını seks işçiliğine zorladı

Erkekler, Aralık’ta en az 35 kadını seks işçiliğine zorladı. Geçen yıl aynı ay sayı, 56 idi. 14 kadın Türkiye yurttaşı değildi. Kadınları seks işçiliğine zorlayan 30 fail vardı. 19 fail tutuklandı, 11 fail serbest bırakıldı.

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.