Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı’nın koronavirüs salgın sürecinde kadına yönelik şiddetle mücadelede mekanizmalarının nasıl işlediğine dair hazırladığı izleme raporu yayınlandı.
Raporda başta Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olmak üzere, ilgili kurumların salgın nedeniyle ortaya çıkan sorunlara çözümler getirecek bir acil önlem planları olmadığı belirtildi. Ayrıca, var olan mekanizmaların da salgın bahane edilerek çalıştırılmadığı söylendi.
‘Koronavirüs var olan problemleri pekiştiriyor’
Kadına yönelik şiddetin salgın öncesinde de var olduğu ve kadınları korumak için yeterli adımların atılmadığının hatırlatıldığı raporda, koronavirüs önlemleri kapsamında atılan karantina uygulaması gibi adımların bu sorunları daha da pekiştirdiği belirtildi. Raporda kadınların karşılaştığı bazı sorunlar şu şekilde sıralandı:
- Özellikle işsiz kalmaların artması nedeniyle sosyal yardım taleplerinin ciddi anlamda arttığını ve bu talebin de karşılanamadığını gözlemliyoruz.
- Şiddet Önleme İzleme Merkezleri (ŞÖNİM) kadınlara korona testi yaptırmadan sığınağa gidemeyeceğini söylerken polisin hastanede kadınlara eşlik etmediğini öğreniyoruz. Hastanede tek başına test olma şansı olmayan kadınlar sığınak desteğinden faydalanamıyor.
- Sığınaklarda yer olmaması bir diğer sorun olarak karşımıza çıktı. Sığınak sayısının yetersizliği nedeniyle ihtiyaç duyan her kadının sığınağa alınmadığını gözlemliyoruz.
‘Kriz masaları oluşturulsun’
Bütün bu sorunların artmasına karşın kadına karşı şiddetle mücadele etmesi gereken aktörlerin görevlerini yerine getirmedikleri söylenen raporun sonunda şu tavsiyelerde bulunuldu:
1- Online sosyal, psikolojik ve hukuki destek verilmeli ve sosyal yardımların arttırılması, ulaştırılması için Sosyal Hizmet Merkezi kriz masaları oluşturulmalıdır.
2- Alo 183 kadına yönelik şiddet özelinde Acil Yardım Hattı olarak çalışmalıdır. Hattın kapasitesi artırılmalı ve vaka takibi yapmalıdır.
‘6284 sayılı Kanunu’na uyulsun’
3- Kolluk kuvvetleri 6284 sayılı Kanun’da tanımlanan görevlerini harfiyen, ihmal etmeden yerine getirmeli, getirmeyenler hakkında cezai işlem uygulanmalıdır. Şiddet uygulayanın evden uzaklaştırılması için gerekli uzaklaştırma kararları kanıt talep etmeden alınmalı, alınanların takipçisi olunmalı ve sığınak talebinde bulunan kadınlar yönlendirilmelidir. Kadınların talepleri öncelikli olmalı, karakollarda kadınlar saatlerce bekletilmemelidir.
‘Sığınaklarda sağlık önlemleri uygulansın’
4- Sığınak ve acil barınma ihtiyaçları salgına ilişkin sağlık önlemleri uygulanarak sağlanmalıdır. Kadınların yaşadığı şehir, milliyeti, darp raporu olup olmadığı sığınağa kabul için şart olarak sunulamaz. Sığınak olmayan şehirlerde veya yer olmadığı durumda sığınak yerine kullanılabilecek yerler, alanlar sağlanmalıdır. Sığınaklarda gerekli sağlık tedbirleri derhal alınmalı (düzenli ateş ölçümü, maske kullanımı, temizlik tedbirleri vb.) sığınaklardaki odalar ayrılmalı, risk grupları mevcut ise karantina haline uygun yerleşimler planlanmalıdır.
5- 6284 sayılı Kanun’u uygulama kararlılığı gösterilmeli ve keyfi uygulamaların önü kesilmelidir. Kadınların ve çocukların güvenliği devletin sorumluluğudur. Görev ihmallerine gözyumulmamalı, kanunu uygulama kararlılığı gösterilmelidir. Kamu spotu aracılığıyla kamuoyu, salgın önlemleri süresince bu haklarının var olduğu konusunda bilgilendirilmelidir.
6- Aile Sağlığı Merkezleri tarafından ücretsiz doğum kontrol araçları ve ertesi gün hapı dağıtılmalıdır.