Kültür-Sanatİklim KriziManşet

Moore ve Gibbs’in tartışmalı belgeseli YouTube’dan kaldırıldı

0

Michael Moore ve Jeff Gibbs‘in yapımcılığını üstlendiği Planet of the Humans belgeseli, sekiz milyon görüntüleme elde ettikten sonra YouTube‘dan kaldırıldı.

Film, iklimbilimciler ve iklim aktivistleri tarafından eksik ve yanlış yönlendirmeler olduğu gerekçesiyle eleştirilere konu olmuştu.  Fotoğrafçı Toby Smith ise kendine ait İç Moğolistan’da çektiği Nadir Toprak projesine ait görüntülerin bağlamından koparılarak ve izin alınmadan kullanıldığını belirterek, Youtube’a belgeselin kaldırılması için başvurdu.  

‘Gerçekler farklı amaçlar doğrultusunda kurgulandı’

Daha önce enerji ve mineral alanlarında çalışmalar yapmış olan Smith, işlerinin onaylamadığı bir çalışmada yer almasından duyduğu rahatsızlığı şöyle dile getirdi: 

Filmin yapımcılarıyla iletişime geçmektense doğrudan YouTube’a başvurdum çünkü niyetim pazarlık etmek değildi. Belgeseli desteklemiyorum, verdiği mesaja katılmıyorum ve gerçeklerin farklı amaçlar doğrultusunda kurgusulanmasından hoşlanmadım.”

Geçen ay çevrimiçi olarak piyasaya sürüldüğünden beri 8 milyondan fazla insan tarafından görülen Planet of the Humans, kendisini çevre hareketinin dokunulmazlarına  “tam önden saldırı” olarak tanımlarken, Bill McKibben ve George Monbiot gibi tanınmış iklim aktivistleri ve düşünürler filmin içerdiği, geçerliliğini yitirmiş görüntülere ve yenilenebilir enerjinin fosil yakıtlara dayalı sektörlerden beslendiği yolundaki tezvirata itiraz etmişti.  

Birçok kişi, kendini solcu bir film yapımcısı ve sivil hakların destekçisi olarak tanımlayan Moore’un, iklim değişikliği inkarcılarına malzeme sağlayan bir çalışma üretmesinden dehşete düştüğünü kaydetti. Çok sayıda aktivist ve bilim insanı, “şoke edici yanıltıcı ve saçma” diye niteledikleri belgeselin yayından kaldırılmasını isteyen bir mektup imzaladı. İklim bilimcisi Michael Mann de belgeselle sinemacıların “bize ve gezegene ciddi bir kötülük yaptığına”, çarpıtmalarla, yarı gerçekler ve yalanlarla dolu olduğuna dikkat çekti. 

‘Telif hakları yasasının suistimali’

Filmin yönetmeni Jeff Gibbs ise görüntülerin adil kullanım çerçevesinde kullanıldığını savunarak iddiaları reddetti ve belgeselin politik sansüre uğradığını savundu:

Filmimizin kaldırılması ve kamuoyundan gizlenmesi, Planet of the Humans’a yönelik siyasi eleştirilerden kaynaklanan küstahça bir sansür hamlesidir. Çevre hareketi içinde yer alan ve kendine “Yeşil Kapitalistler” diyen bir kesimin Wall Street‘le yatağa girmiş olmasından hareketle ciddi bir tartışma başlatmış olan bir filmin (bu şekilde) yayından kaldırılması, telif hakları yasasının kötüye kullanımıdır. Filmde kesinlikle telif hakları ihlali söz konusu değildir. Bu, filmin karşıtlarının ifade özgürlüğünü yıkmaya çalışan bir başka girişiminden ibarettir.

Gibbs, meseleyi çözmek için YouTube ile iletişim halinde olduğunu ve filmin en kısa zamanda yeniden platformda olacağını söyledi.

Moore’un resmi YouTube kanalında, şu anda filme olan normal bağlantının yerinde “Video kullanılamıyor” yazan bir sayfa bulunuyor: “Bu video, üçüncü bir tarafın telif hakkı talebi nedeniyle artık kullanılamıyor.” Planet of the Humans için açılan web sitesinde ise fragmanlar ve diğer video materyalleri normal şekilde çalışmasına rağmen, tüm filmin bağlantısına yer verilemiyor. 

You may also like

Comments

Comments are closed.