Alman yazar Michael Ende’nin 1973 tarihli romanı Momo, aslında çocuklardan ziyade gençler ve içinde saat çiçeği taşıyan büyükler için daha uygun bir kitap. Gençlik felsefesi serisinden çıkmışsa da, sade dili sayesinde rahat okunan ve özünü okuruna kolayca geçirebilen bir kitap.
Momo, annesi ve babası olmayan kıvırcık saçlı iri kara gözlü bir kız çocuğudur. Günün birinde şehrin kenar mahallelerinden birine gelir ve buradaki amfiteatrı kendine mesken edinir. Kısa zamanda da tüm mahalle kendisine alışır ve sever. Bir süre sonra Momo mahallenin vazgeçilmezi olur, hatta başı sıkışan için söylenen, ‘Git bir Momo’ya uğra’ diye bir deyim bile oluşur. İnsanların Momo’nun yanında huzur bulmasının, sorunlarını çözüvermelerinin sebebi, Momo’nun onlara öğüt vermesi, önerilerde bulunması, büyük büyük laflar etmesi değildir. Momo sadece dinlemeyi çok iyi bilen biridir. İnsanlar dertlerini anlattıkları zaman çözüm de kendiliğinden geliverir. Sadece dertler değil, mutluluklar da Momo’nun yanında büyür, çocuklar dahi en güzel oyunlarını onun yanında oynarlar. Tüm mahalleliyi çok sevdiği halde yaşlı çöpçü Beppo ve genç masalcı Gigi, Momo’nun en yakın dostlarıdır.
Bu sırada duman adamlar denilen, insanları zaman tasarrufu diye kandırarak, vakitlerini çalan adamlar ortaya çıkar. İnsanlar ve hatta Momo’nun çevresindekiler dahi duman adamlara inanırlar. Onların dediği gibi kendilerine ve çevrelerine vakit ayırmadan, hep daha iyiyi elde etmek için sadece koşuşturmaya başlarlar. Bu da insanları paragöz, asık suratlı ve mutsuz yapar. Bu durumu Momo fark eder; Beppo, Gigi ve duman adamların etkileyemediği çocuklarla birlikte mücadeleye etmeye çalışırlar ama bu duman adamları kızdırmaktan ve hepsini bir yana dağıtmaktan başka bir işe yaramaz.
Momo bir kaplumbağanın peşine takılıp, duman adamlara izini kaybettirir. Kaplumbağa onu zamanın efendisi Hora Usta’nın yanına getirir. Acaba, Momo, Hora Usta ve kaplumbağa dostu Kassiopeia’yla birlikte dostlarını ve tüm insanları zamanlarını çalan hırsızlar olan duman adamlardan kurtarabilecek mi? Bunun cevabı çok hoş bir tasarımı olan gülkurusu mürekkeple basılmış olan fantastik kitap Momo’da.
Not: Bu yazının videosunu aşağıdaki linkten Uzman Tv’den izleyebilirsiniz.
Mehmet Fırat Pürselim