DünyaDoğaManşet

Moğolistan’da dünya yüksek hava basıncı rekoru kırılmış olabilir

0

Moğolistan‘ın Tsetsen-Uul bölgesinde deniz seviyesinde 1094,3 milibarlık yüksek hava basıncı tespit edildi. Bunun yanında basınca eşlik eden hava sıcaklığının sıfırın altında 45,5 santigrat olduğu da belirtildi.

Tespit edilen bu basınç Dünya Meteoroloji Örgütü‘nün Tsetsen-Uul bölgesinde 30 Aralık 2004’te kaydettiği 1089,4 milibar seviyesini ve Tosontsengel bölgesinde kaydedilen 1091,9 milibar seviyesini geride bıraktı.

AA’nın haberine göre araştırmacılar ülkede ölçülen yüksek hava basıncının 2004’teki rekorunun kırılmasının yanında Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Rusya‘daki rekorların da kırılmış olabileceğini vurguluyor.

ABD’de en yüksek hava basıncı 1983 yılında 1064 milibar, Rusya’daki en yüksek hava basıncı ise 1968 yılında 1083,8 milibar olarak kaydedilmişti.

Kesin netlik yakalamak zor

Dünya genelinde yüksek basıncı ölçmek için 15 farklı metot kullanılıyor. Fakat, hem metot farklılıkları hem de kaydedilen hava sıcaklığının deniz seviyesinden yüksekliği konusundaki coğrafi farklılıktan kaynaklı değişkenler sebebiyle ölçüm konusunda kesin bir netlik yakalanması zor.

Dünya Meteoroloji Örgütü‘nün yüksek hava basıncını ölçmek için iki irtifa kategorisi var. Bu da yüksek irtifa istasyonlarında ölçülen hava basıncını deniz seviyesindeki eşdeğerine dönüştürmek için kullanılan formüllerdeki doğal belirsizliklerden kaynaklı.

Bu etkenler sebebiyle Moğolistan’da dün ölçülen en yüksek hava basıncıyla meydana gelen sıfırın altında 45,5 dereceyle 2004’te ölçülen sıfırın altında 44,8’lik derecenin birbirine çok yakın olması yüksek basınç arasındaki farkı da oldukça daraltıyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.