DünyaManşet

Mısırlı kadın göstericiler “bekaret testi” yaptırmaya zorlanıyor

0

Uluslararası Af Örgütü, 23 Mart 2011 tarihinde, bu ayın başlarında Tahrir Meydanı’nda tutuklanan kadın göstericilerin, ordu tarafından zorla “bekaret testi” dahil maruz bırakıldığı ciddi işkence iddialarının araştırılması için Mısır yetkililerine çağrıda bulundu.

Ordu mensupları 9 Mart tarihinde göstericiler meydanını şiddetle dağıttıktan sonra, en az 18 kadın askeri gözaltında tutulmuştu. Kadın göstericiler, Uluslararası Af Örgütü’ne kendilerinin dövüldüklerini, elektrik şoku verildiğini, erkek askerler tarafından fotoğrafları çekilirken elbiseleri çıkarılarak aramaya maruz bırakıldıklarını ve daha sonra fuhuş suçlaması ile tehdit edildiklerini ve “bekaret testi” yaptırmaya zorlandıklarını bildirdiler.

Zorla veya tehdit yoluyla yaptırılan “bekaret testleri” bir işkence biçimidir.

Uluslararası Af Örgütü: Tıp mesleğinin tüm üyeleri bu sözde teste ortak olmayı reddetmelidir

Uluslararası Af Örgütü, “Kadınların “bekaret testi” yaptırmalarını zorlamak hiç bir şekilde kabul edilemez. Bunun amacı, kadınları sadece kadın oldukları için aşağılamaktır. Tıp mesleğinin tüm üyeleri bu sözde teste ortak olmayı reddetmelidir” dedi.

20 yaşındaki Salwa Hosseini, Uluslararası Af Örgütü’ne, tutuklandıktan ve Heikstep’deki bir askeri cezaevine alındıktan sonra, iki açık kapı ve bir pencereli odada kadın bir gardiyan tarafından aranması için diğer kadınlarla birlikte tüm elbiselerinin çıkarıldığını söyledi. Salwa Hosseini, elbiseleri çıkarılarak yapılan arama sırasında, erkek askerlerin odaya baktıklarını ve çıplak kadınların fotoğraflarını çektiklerini söyledi.

Kadınlar, daha sonra beyaz ceket giymiş bir erkek tarafından bir başka odada ‘bekaret testi’ne tabi tutuldu. Bakire olmadıkları “tespit edilenler”, fuhuş yapmakla suçlanacaklarına dair tehdit edildi.

Uluslararası Af Örgütü tarafından alınan bilgiye göre, bir kadın, bakire olduğunu söylediğini fakat iddiaya göre aksini kanıtlayan test nedeniyle kendisine elektrik şoku verildiği ve dövüldüğünü söyledi.

Uluslararası Af Örgütü, “Kadın ve kız çocuklarının onur kırıcı ve ayrımcı muameleye maruz kalmadan ya da tutuklanıp işkence edilmeden hükümete karşı gösteri yapabilme ve Mısır’ın geleceği üzerine görüşlerini ifade edebilmeleri gerekmektedir” dedi.

“Ordu mensupları, erkeklerin izlemesine ve olanları fotoğraflamasına izin vererek kadınları daha da fazla aşağılamaya çalıştı. Bu olay, fotoğrafların kamuya açıklanması durumunda, kadınların daha fazla risk altında olacağına yönelik kati bir tehdit ile yapılmıştır.”

Gazeteci Rasha Azeb de Tahrir Meydanı’nda gözaltına alındı ve Uluslararası Af Örgütü’ne aşağılandığını, dövüldüğünü ve kelepçelendiğini söyledi.

Tutuklanmalarını takiben, Kahire Müzesi’nin müştemilatına götürülen 18 kadına orada “fahişe” olarak hitap edildiği, göğüs ve bacaklarına elektrik şoku verildiği, hortum ve sopalarla dövüldükleri bildirildi.

Rasha Azeb, müzede gözaltı süresince, elektrik şoku verilerek işkence yapılan diğer kadınları duyabiliyor ve görebiliyordu. Rasha Azeb, gazeteci olan diğer 4 erkek ile birlikte birkaç saat sonra serbest bırakıldı fakat diğer 17 kadın Heikstep’de bulunan askeri cezaevine nakledildi.

Rasha Azeb ve Salwa Hosseini ile aynı sırada gözaltında tutulan diğer kadınların El Nadeem Şiddet Mağdurları Rehabilitasyon Merkezi’ne verdikleri ifadelerde de; dayak, elektrik şoku ve “bekaret testleri” yer almaktadır.

Uluslararası Af Örgütü, “Mısır yetkilileri kadın göstericilere yönelik şok edici ve onur kırıcı muameleyi durdurmalıdır. Kadınlar Mısır’da değişim getirmeye tam anlamıyla katıldı, bu aktivizmleri nedeniyle onlar cezalandırılmamalıdır” dedi.

“Tüm güvenlik ve askeri güçlere zorla “bekaret testi” istenmesi dahil, diğer kötü muamele ve işkencenin hiçbir şekilde tolere edilmeyeceğine ve bu tür olayların soruşturulacağına dair açıkça talimat verilmelidir. Bu tür davranışların sorumluları bulunup, adalete teslim edilmelidir. Ve bu tür ihlallerden ötürü kınanan cesaretli kadınlar misillemelerden korunmalıdır.”

Askeri cezaevinde gözaltına alınan 17 kadının tümü 11 Mart tarihinde askeri bir mahkemeye çıkarıldı ve 13 Mart günü serbest bırakıldı. Birkaçı ise bir yıl ertelenmiş hapis cezasına mahkum edildi.

Salwa Hosseini, silah taşıma, trafiği engelleme, özel ve kamu mülkiyetine zarar verme ve ahlaka aykırı davranışından suçlu bulundu.

Uluslararası Af Örgütü, temyiz hakkının ciddi derecede kısıtlandığı ve adil olmayan yargılamalar konusunda kötü bir sicili olan Mısır’da sivillerin askeri mahkeme tarafından yargılanmasına karşı çıkmaktadır.

(www.amnesty.org.tr)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.