Mısır‘da kum altındaki 3 bin yıllık bir kent keşfedildi. Kayıp altın kentin bulunduğunu ünlü antik Mısır Uzmanı Dr. Zahi Hawass duyurdu.
Hawass, Aten adıyla bilinen kentin şimdiye dek ülkede bulunan en büyük antik şehir olduğunu kaydetti.
Kent, M.Ö 1391’den 1353’e kadar tahtta kalan, Mısır’ın en güçlü firavunlarından biri olan 3. Amenhotep dönemine kadar uzanıyor.
Kentin Firavun Ay ve Tutankamon dönemlerinde de kullanıldığı tahmin ediliyor.
‘En büyük arkeolojik keşiflerden biri’
Amerika Birleşik Devletleri‘nde (ABD) bulunan John Hopkins Üniversitesi‘nde görevli Mısırbilim Profesörü Betsy Brian antik kentle ilgili, “Bu kayıp kentin bulunması Tutankamon’un mezarından bu yana yapılmış en büyük arkeolojik keşif” ifadelerini kullandı.
Brian, kentin imparatorluğun en varlıklı olduğu dönemde Antik Mısırlılar‘ın yaşamına dair nadir ipuçları sunacağını dile getirdi.
Kazıda neler bulundu?
Yapılan kazıda, mücevherler, renkli çömlekler, kutsal kabul edilen bir böcekten yapılmış muskalar ve 3. Amenhotep’in mührünü taşıyan kerpiç tuğlalar bulundu.
Aten için kazı çalışmaları, 2020 yılının eylül ayında başkent Kahire’nin 500 kilometre güneyindeki Luksor’un batı yakasında başlamıştı.
Kazıların başlamasından yedi ay sonra, bir fırın, bir yönetim bölgesi ve bir yerleşim bölgesi de dahil olmak üzere bazı mahalleler ortaya çıkarılmıştı.
Kazı çalışmaları devam ediyor
Dr. Hawass kazı çalışmaları ve ekibiyle ilgili, “Haftalar içinde, her yönde ekibi de şaşırtan kerpiç formasyonlar görülmeye başlandı. Duvarları neredeyse tam, odaları günlük yaşam araçlarıyla dolu, iyi korunmuş büyük bir şehir ortaya çıkarttılar” ifadelerini kullandı.
Dr. Hawaas, birçok yabancı ekibin bu şehri aradığını, ancak hiçbirinin bulamadığını da dile getirirdi.
Arkeolojik çalışmaların devam ettiğini kaydeden Zahi Hawass, ekibinin hazinelerle dolu, dokunulmamış mezarlar bulmayı beklediğini söyledi.