ManşetTürkiye

Mimar ve akademisyen Prof. Dr. Doğan Kuban hayatını kaybetti

0

Türkiye’de mimarlık ve mimarlık tarihi denilince akla gelen ilk isimlerden Mimar ve akademisyen Prof. Dr. Doğan Kuban 95 yaşında hayatını kaybetti.

Doğan Kuban’ın ölümünü gazeteci-yazar Orhan Bursalı sosyal medya hesabı üzerinden duyurdu.

Doğan Kuban kimdir?

1926 yılında Paris’te doğan Kuban, 1949 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’ni bitirdikten sonra fakültenin Mimarlık Tarihi Kürsüsü’nde asistan oldu.

Kuban, daha sonra İtalya’ya giderek Rönesans mimarlığı üzerinde çalıştı ve 1962’de Fullbright bursuyla konuk öğretim görevlisi olarak ABD’deki Michigan Üniversitesi’nde görev yaptı.

Kuban, 1960’lar ve 70’lerde belli süreler boyunca Harvard Üniversitesi’nin bursuyla Washington D.C.’deki Dumbarton Oaks Araştırma Kütüphanesi ve Koleksiyonu’nda çalıştı. 1965 yılında “Anadolu Türk Mimarlığının Kaynak ve Sorunları” adlı çalışmasıyla profesör oldu.

1973-76 yıllarında İTÜ Mimarlık Fakültesi’nde dekanlık yaptı. İTÜ Mimarlık Fakültesi’nde Mimarlık Tarihi ve Restorasyon Enstitüsü’nün kurulması için çalıştı. 1974’te de kuruluşu tamamlanan enstitünün başkanlığını yürüttü.

Ağa Han Mimarlık Ödülü Yürütme Komitesi üyesi oldu. Türk, İslam, Anadolu mimarlığı ve sanatını konu alan kitaplar ve makaleler yayımladı.

2019 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri‘nde “Mimarlık” ödülünün “Türk mimarisinin geçmişine yönelik kuramsal ve kavramsal çalışmaları, restorasyon faaliyetleri, İslam mimarisi içinde Türk eserlerinin kimliğini vurgulayan görüşleri ve bu konulara dair yazdığı kitapları dolayısıyla” Doğan Kuban’a verilmesi uygun görüldü.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.