DünyaManşet

Milyarder Jeff Bezos’un evleri önünde eylem: Zenginlerin vergisi artırılsın

0
Fotoğraf: Michael Kink

Amerika Birleşik Devletleri‘nde (ABD) Amazon’un CEO’su ve dünyanın en zengin insanı olan Jeff Bezos‘un New York ve Washington‘daki evlerinin önünde protesto düzenlendi.

Patriotic Millionaires (Vatansever Milyonerler) isimli bir grup varlıklı insan tarafından düzenlenen eylemde “Zenginler vergilensin” sloganları atıldı.

The Guardian’da yer alan habere göre, eylemci grup ABD’de zenginlerin ödediği verginin artırıldığı ilerlemeci politikalara destek çıkıyor.  Daha önce de ABD Başkanı Joe Biden’ın yılda 400 bin dolardan fazla kazanan şirket ve kişilerin vergilerinin artması planını desteklemişti.

‘Bu sistem işlemiyor’

Üyeleri yılda 1 milyon dolardan fazla kazanan ya da 5 milyon dolar değerinde serveti olan kişiler, Bezos’un evlerinin önündeki eylemlerde “Saçmalığı kes. Zenginleri vergile” dedi.

Grubun başkanı Morris Pearl “Birkaç zengin ve çok fazla yoksul insandan oluşan sistemi bitiriyoruz. Bu sistem işlemiyor. Böyle sürdürülebilir bir toplum olamaz” dedi.

Jeff Bezos, ABD’de şirketlerin vergi oranının artırılmasına destek çıksa da Amazon’un ödediği vergiler ortaya çıktığında tartışma konusu olmuştu.

Fotoğraf: Michael Kink

Amazon’un vergisi yasal oranın yarısından az

Vergilendirme ve Ekonomi Politikası Enstitüsü‘nün şubat ayında yaptığı hesaplamalara göre, 2020 yılında Amazon yalnızca yüzde 9,4 federal gelir vergisi oranı ödedi. Bu, yasal olan yüzde 21 oranının yarısından azına denk geliyor.

Biden yönetimi, kurumlar vergisi oranını yüzde 21’den yüzde 28’e çıkarmayı öneriyor. Böylece eski başkan Donald Trump tarafından uygulanan kesintileri kısmen tersine çevirmeyi amaçlıyor.

Kongre’deki Trump ve Cumhuriyetçiler 2017’de vergi indirimlerini onaylayana kadar, en yüksek ABD kurumlar vergisi oranı yüzde 35’ti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.