New Mexico Üniversitesi tarafından yürütülen araştırmada, köpeklerden ve insanlardan alınan testis dokusu incelendi. Çalışma sonucunda her örnekte mikroplastik bolluğunun insanlarda köpeklere göre neredeyse üç kat daha fazla olduğu tespit edildi.
Toksikolojik Bilimler dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, ekip, köpeklerde gram doku başına ortalama 122,63 mikrogram, insanlarda ise gram başına 329,44 mikrogram mikroplastik buldu.
Bu çalışma, plastik kirliliğinin doğanın yanı sıra vücüdumuzun her yerine nasıl nüfuz ettiğine dair son tespit. Daha önce de insan kanında, akciğerlerinde, beyin hücrelerinde ve ceninde mikroplastikler bulunmuştu.
‣ Bilim insanları beyin hücrelerinde de mikroplastik buldu
‣ Mikroplastik ilk kez insan kanında tespit edildi
‣ Yaşayan insanların akciğerlerinde ilk kez mikroplastik görüldü
‣ ‘Mikroplastikler insan vücudunda genetik bozukluklara yol açıyor’
‣ Araştırma: Balıklardan sonra akbabalar da plastik atıklarla beslenmeye başladı
‣ Plastik atıkların yol açtığı ilk hastalık tanımlandı: Plastikoz
‣ Yeşil ipuçları: Mikroplastik maruziyetini azaltmanın 7 yolu
Araştırma, mikroskobik parçaların erkek doğurganlığını nasıl etkileyebileceğine ilişkin bazı endişe verici soruları da gündeme getiriyor.
New Mexico Üniversitesi’nden çevre sağlığı bilimcisi Xiaozhong Yu, “Başlangıçta mikroplastiklerin üreme sistemine nüfuz edip edemeyeceğinden şüphe ediyordum” diyor: “Köpekler için sonuçları ilk aldığımda şaşırdım. İnsanlar için sonuçları aldığımda daha da şaşırdım.”
Sperm sayısını düşürüyor
Belirlenen 12 farklı mikroplastik türü arasında, araştırmacıların hem köpeklerde hem de insanlarda en çok bulduğu plastik polimer, plastik torba ve plastik şişelerin üretiminde kullanılan ve plastik kirliliğine en büyük katkıda bulunan polietilen (PE) yer alıyor.
İnsan dokusunda sperm sayısı test edilemese de araştırmacılar bunu köpek örnekleri için yaptı ve hayvanlarda daha düşük sperm sayısıyla ilişkili olarak daha yüksek seviyelerde polivinil klorür (PVC) plastik buldu.
PVC, birçok endüstriyel ve ev ürününde yaygın olarak kullanılıyor. Canlıların sperm sayısı, hali hazırda ağır metaller, böcek ilaçları ve çeşitli kimyasalların etkisiyle düşüyor. Bu çalışmanın bir sonraki aşamasında köpeklerde tespit edilen PVC sonuçlarının insanlarda da aynı etkiye sahip olup olmadığı araştırılacak.
Yu, “Plastik bir fark yaratıyor. PVC, spermatogeneze müdahale eden birçok kimyasal maddeyi açığa çıkarabilir ve endokrin bozulmasına neden olan kimyasallar içerir” diye konuşuyor.
Araştırma ekibi köpek ve insan testislerini, iki tür arasında pek çok biyolojik benzerlik olduğundan yola çıkarak karar verdi.
Mikroplastiklerin uzun vadede insan vücudunu nasıl etkileyebileceğinden hâlâ tam olarak emin değiliz, ancak daha önceki araştırmalarda ciddi inflamatuar etkiler ve sindirim sistemi sorunlarıyla bağlantılar bulunmuştu.
“İnsanları korkutmak istemiyoruz” diyen Yu, şunları söylüyor: “Verileri bilimsel olarak sunmak ve insanların çok sayıda mikroplastik olduğunun farkına varmasını istiyoruz. Maruziyetlerden kaçınmak, yaşam tarzımızı ve davranışlarımızı değiştirmek için seçimlerimizi yapmak zorundayız.”