Doğa MücadelesiManşetYerel

Mezeköylülere jandarma saldırısı gece boyunca devam etti: Köye giriş çıkışlar bir hafta kapatıldı

0

AYDIN- Köşk ilçesine bağlı Mezeköy ve Uzundere mahallelerinde jeotermal kaynak araması yapan şirkete karşı nöbet tutan köylülere jandarma saldırısı gece boyunca sürdü.

Dava süreci devam etmesine rağmen hukuksuzca jeotermal kaynak sondajı yapmak için araziye girmeye çalışan şirkete direnen köy halkı, dün öğlen  karşısında jandarmayı bulmuş, aralarında köy halkından yaşlı kadınlar ve çocukların da bulunduğu grup darp edilmiş ve bazıları gözaltına alınmıştı.

Yaralanma ve gözaltılara rağmen alanda kalmaya direnen ve jandarmanın karşısında durmaya devam eden köylülere pek çok kişi akşam saatlerinde destek olmaya gitmiş, yolun giriş ve çıkışları kapatılmıştı.

Gece boyunca direnişini sürdüren köylülere jandarma yeniden saldırdı.

Darp edilerek gözaltına alınan Aydın Çevre Platformu (AYÇEP) başkanı Mehmet Vergili ve SES‘ten Öznur Karaağaç ve Zeki Oymak’ın sabah saatlerinde serbest bırakıldığı bildirildi.

Köye giriş bir haftalığına yasaklandı: ‘Genel ahlak ve güvenliğin korunması’

Köşk Kaymakamığı bugün yayımladığı karar ile “Acele kamulaştıran arazilerin Efendi Jeotermal Tarım Oto Kiralama AŞ.‘ye devredilmiş olduğunu, kişi ve gruplar tarafından sosyal medya platformları ve basın yayın organlarında kbu kamulaştırmaya tepki gösterildiği ve farklı toplum gruplarının biraraya gelerek çıkması muhtemel olaylar yüzündenkamu huzur ve güvenliğinin korunmasının zafiyette olduğu” belirtildi.

Mahalle sakinleri dışında Mezeköy Mahallesi’ne giriş ve çıkışlar 23 Ağustos’tan (bugün) 29 Ağustos saat 17.00’a kadar 7 gün süreyle yasaklandı.

Köylülere destek için bölgeye gidenler, kararın ‘bir direniş olmaması için’ alındığı görüşünde.

Şirketin jeotermal santral ve 18 kuyu için hukuksuzca sondaj çalışmalarına başlamasının ardından köylüler arazilerini korumak için çadır kurarak nöbet tutmaya başlamıştı.

Köylülerin tarım yaptığı verimli zeytinlikler ve tarım arazilerinden 19 parsel Nisan ayında acele kamulaştırılmıştı.

Hem şirketin projesine verilen ‘ÇED Gerekli değil’ kararının iptali için açılan dava , hem de acele kamulaştırma kararının yürütmesinin durdurulmasına yönelik dava halen sürüyor.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.