Doğa MücadelesiManşetTürkiye

Metin Lokumcu davası öncesinde Trabzon Valiliği’nden eylem yasağı

0

Artvin Hopa‘da dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın mitingine yönelik protestolar sırasında polisin sıktığı biber gazından ve aldığı darbelerden etkilenerek kalp krizi geçiren emekli öğretmen Metin Lokumcu‘nun ölümüne ilişkin görülecek duruşma öncesinde eylem yasağı getirildi.

Davanın duruşması 21 Nisan’da Trabzon’da görülecek. Trabzon Valiliği tarafından yapılan açıklamada ise “Valilik ve Kaymakamlık makamlarının uygun göreceği etkinlikler dışındaki” etkinliklerin 26 Nisan tarihine kadar yasaklandığı duyuruldu.

Neler yasak?

Açıklamada il genelinde her türlü açık hava toplantısı, kapalı yer toplantısı, yürüyüş, miting, basın açıklaması, protesto eylemi, çadır kurma, insan zinciri, stant açma, oturma eylemi, imza kampanyası, el ilanı ve broşür dağıtma, anma töreni, toplu karşılama ve açılışlar vb. türdeki eylem ve etkinliklerin yasaklandığı belirtildi.

Yasak kararından etkilenmeyecek etkilikler ise “devlet kurum kuruluşlarının program ve etkinlikleri, resmi bayram, resmi anma günleri, resmi tören ve kutlamalar ile bu kurumların düzenleyeceği gelenek, göreneklere göre yapacakları programlar, spor faaliyetleri ile bilimsel ticari ve ekonomik amaçlı yapılan toplantılar” şeklinde sıralandı.

‘Kongreye değil adalet aramaya gidiyoruz’

Metin Lokumcu Davası için açılan sosyal medya hesabından yapılan açıklamada karara tepki gösterilerek “Lebalep kongreye değil; maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyarak adalet aramaya gidiyoruz! #MetinLokumcuİçinAdalet” denildi.

Ne olmuştu?

Artvin’in Hopa ilçesinde 31 Mayıs 2011’de, dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim kampanyası mitingi için geldiği sırada düzenlenen protestolara ilişkin polisin sıktığı biber gazından ve aldığı darbelerden etkilenen emekli öğretmen Metin Lokumcu hayatını kaybetmişti.

Protestolarla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan 70 kişiden 16’sı tutuklanmış, daha sonra ise serbest bırakılmışlardı.

Lokumcu’nun ölümüne ilişkin soruşturma dokuz yıl sonra tamamlanmıştı. 13 kişinin yargılandığı dosyada sanıklar “taksirle ölüme neden olmak” ile suçlanarak haklarında altı yıla kadar hapisleri istendi.

Metin Lokumcu‘nun ölümüyle ilgili hazırlanan Adli Tıp raporunda biber gazına maruz kalmanın ölümde etkisi olduğu ifade ediliyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.