İfade ÖzgürlüğüManşetTürkiye

Metin Akpınar ve Müjdat Gezen’in beraatine savcı ve Cumhurbaşkanının avukatından itiraz

0

“Cumhurbaşkan’ına alanen hakaret” suçundan yargılanan sanatçılar Metin Akpınar ve Müjdat Gezen için verilen beraat kararından dolayı duruşma savcısı Gökhan Bakaner ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın avukatı Ahmet Özel İstinaf Mahkemesi‘ne başvurdu.

Özel, verilen kararın yasaya ve usule aykırı olduğunu kaydetti.

‘Beraat kararı yasaya aykırı’

İstinaf mahkemesine başvuruda bulunan Savcı Gökhan Bakaner, başvuruda şu ifadeleri kullandı:

Cumhurbaşkanı’na hakarette bulunulmasından dolayı sanıklar hakkında mahkumiyet kararı verilmesi gerekirken beraat kararı verilmesi usul ve yasaya aykırı olup istinafen kaldırılması gerekmektedir.”

‘Cezalandırılmaları gerekiyor’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın avukatı Ahmet Özel de beraat kararına itiraz etti ve İstinaf Mahkemesi’ne başvuruda bulundu. Özel’in dilekçesinde mahkemece verilen kararın usul ve yasaya aykırı olup, sanıkların suç işleme kastıyla gerçekleştirdikleri eylemleri nedeniyle iddianame kapsamında cezalandırılmaları gerektiği ifade edildi:

Her ne kadar yerel mahkeme söylemlerinin ‘İfade özgürlüğü çerçevesinde kalan somut bir fiil isnadı veya sövme içermeyen eleştiriler’ olarak değerlendirilmiş olsa da sanıkların etki alanı, tanınırlıkları, söylemlerindeki hukuka aykırı eylemlere yönelik teşvik edici ifadeleri bütün olarak ele alındığında isnat edilen suçların yasal unsurlarının oluştuğu anlaşılmaktadır.”

‘Belli kitlenin husumetine maruz bırakıldı’

Avukat Ahmet Özel tarafından İstinaf Mahkemesi’ne verilen dilekçede, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın belli kitlenin husumetine maruz bırakıldığı ileri sürüldü:

Sanıklar esasında Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a değil, zihin dünyalarında oluşturdukları Recep Tayyip Erdoğan’la kavga etmektedir. Nitekim sanıkların bu beyanlarının hem bulundukları konferans salonundaki insanları hem ekran başındaki izleyicileri menfi yönde harekete geçireceği, toplumun bir kesimini alenen kışkırtarak müvekkil hedef tahtası haline getireceği izahtan varestedir. Şikayete konu video içeriği 3 milyondan fazla izlenmiş ve 11 bin 400’den fazla yorum yazılmıştır. İlgili video yorumlarına bakıldığından Sayın Cumhurbaşkanı’nın belli kitlenin husumetine nasıl maruz bırakıldığı anlaşılmaktadır.”

Ne olmuştu?

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, Müjdat Gezen ve Metin Akpınar hakkında 21 Aralık 2018’de konuk oldukları Halk TV’de Uğur Dündar tarafından sunulan “Halk Arenası” adlı programda yaptıkları açıklamalar üzerine soruşturma başlatmıştı.

Soruşturma kapsamında polis eşliğinde geldikleri Anadolu 3. Sulh Ceza Hakimliği’ne ifade veren sanatçılar, adli kontrol tedbirleriyle serbest bırakılmış, daha sonra adli kontrol de kaldırılmıştı.

Anadolu 8. Asliye Ceza Mahkemesi, Müjdat Gezen’in sarf ettiği sözler için Cumhurbaşkanı’na yönelik somut bir fiil isnadı olmadığını ifade etmiş, sövmek fiilinin ise sanığın sözlerinde bulunmadığını, suçun maddi unsurunun oluşmadığını aktarmıştı.

Mahkeme, Akpınar’ın sözlerinde de Cumhurbaşkanı’nın isminin doğrudan geçmediğini ancak lider sözcüğünden Cumhurbaşkanı’nı kastettiğinin kabul edilmesi halinde dahi faşizm sözcüğünün ağır bir eleştiri olduğunu ve hakaret suçuna sübut vermediğini kaydetmişti.

You may also like

Comments

Comments are closed.