Doğa MücadelesiManşet

Mersin’de nükleer karşıtları Akkuyu NGS’nin okullarda ders vermesine tepki gösterdi

0

Akkuyu NGS şirketinin Mersin Valiliğinin talimatıyla tüm okullarda ‘Nükleer patlamaz’ dersleri vermesine nükleer karşıtları ve veliler ‘Çocuklarımızı zehirlemelerine izin vermeyeceğiz’ diyerek tepki gösterdi.

Mersin Valiliğinin talimatıyla kentteki tüm ilkokul, ortaokul ve liselerde Akkuyu NGS şirketi yetkileri tarafından “Nükleer teknoloji alanında doğru ve faydalı bilgiler: Radyasyon ve Yaşamımızdaki yeri” dersleri verileceğinin ortaya çıkmasının ardından eylem yapan nükleer karşıtları, “Valiliğin NGS şirketinin taşeronu gibi çalıştığını. Kimsenin çocuklarımızı zehirlemelerine izin vermeyeceğiz” dediler.

21

Mersin’in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli Mahallesi Akkuyu mevkiinde nükleer santral yapımını sürdüren Akkuyu NGS şirketinin istemi üzerine Mersin Valiliği tarafından İl Milli Eğitim Müdürlüğüne gönderilen yazıda, ilkokul, ortaokul ve lise eğitimi verilen bütün okullarda NGS şirketi yetkililerince, ““Nükleer teknoloji alanında doğru ve faydalı bilgiler: Radyasyon ve Yaşamımızdaki yeri”” başlıklı eğitim seminerleri verilmesi istendi. Duruma tepki gösteren nükleer karşıtları, Mersin Valiliğinin NGS şirketinin taşeronu gibi çalıştığını söyledi.

“Çocuklarımızı zehirlemelerine izin vermeyeceğiz”

Halka rağmen AKP iktidarı tarafından nükleer santralin yapımının devam ettiğini belirten Mersin Tabip Odası Başkanı Ful Uğurhan, okullarda verilecek derslerin tek taraflı olduğunu belirterek, nükleer santralin çocuklar üzerinde yarattığı tahribatın ne boyutta olduğunun saklandığını söyledi. Dünyada yaşanan örneklere bakıldığında on binlerce çocuğun doğaya bırakılan radyasyon yüzünden sakat doğduğunu dile getiren Uğurhan, okullarda verilmek istenen eğitim derslerinde nükleer santrallerin iki taraflı da anlatılması gerektiğini ifade etti. Bu derslerin iptal edilmesi için İl Milli Eğitim Müdürlüğüne dilekçe verdiklerini kaydeden Uğurhan, “Çocuklarımızı zehirlemelerine izin vermeyeceğiz” dedi.

Mersin Nükleer Karşıtı Platform da, Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde yaptığı basın açıklamasıyla duruma tepki gösterdi. Mersin Nükleer Karşıtı Platform Dönem Sözcüsü Gazi Düz, Akkuyu NGS şirketi tarafından okullarda taraflı, gerçeğe dayanmayan ve bilimsellikten uzak eğitim seminerlerinin verilmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

Nükleer santrallerle ilgili dünyanın acı tecrübelere sahip olduğunu söyleyen Düz, “2. Dünya Savaşı’nda ABD’nin Japonya’nın Hiroşima ve Nagazaki kentlerine attığı atom bombaları, Sovyetler Birliği’nde yaşanan Çernobil Nükleer Santralindeki patlama, deprem sonrası Japonya’nın Fukuşima Nükleer Santralindeki sızıntılar. Bunların etkileri dünya ölçeğinde olmuştur ve halen devam etmektedir” diye konuştu.

 

(DİHA, Evrensel, Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.