EnerjiManşet

Akkuyu Nükleer’den Mersin Milli Eğitim Müdürlüğüne, “Okullara nükleer sunumu” dilekçesi

0

Mersin’de öğrenim gören ilkokul, ortaokul ve lise eğitimi öğrencilerine Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ne ilişkin ilgili firma Akkuyu Nükleer Anonim Şirketi‘nin, “Akkuyu Projesi ile ilgili bilgilendirme” adı altında nükleer santraller hakkında sunum yapmak üzere harekete geçtiği ortaya çıktı.

Akkuyu Nükleer Anonim Şirketi tarafından Mersin Milli Eğitim Müdürlüğü’ne  yazılan 23 Ekim 2015 tarihli ve 2685 Sayılı yazı ile, nükleer şirket, Mersin, Akkuyu’da kurulması planlanan nükleer enerji santrali projesi ile ilgili, Mersin ili ve diğer bölgelerde ilkokul, ortaokul ve lise eğitimi alan öğrencilere nükleer teknoloji alanında bilgilendirme çalışması yapmak istediğini belirtiyor.

67

Belgeye erişim için:  Akkuyu_Projesi_ile_ilgili_Bilgilendirme_Ek_1

İlgili resmi yazışmalara akdeniz.meb.gov.tr adresi üzerinden ulaşılabiliyor. Sayfanın sağ üstünde bulunan “Resmi Yazılar” ikonu tıklandığında çıkan yazışmalar içinde yazışma numarası “11303455”, yazışma tarihi “6 Kasım 2015 10:30”, ilgili birim “Temel Eğitim” başlıkları altında “Akkuyu Projesi ile ilgili bilgilendirme” başlıklı bir iç yazışma görülüyor.

66

Yazışma üzerine tıklandığında ise üç adet ek yazısı çıkıyor. 28 Ekim tarihli şirket dilekçesi ile 5 Kasım tarihli il ve ilçe müdürlüklerine yönelik yazılan tüm okullara ilgili bilgilendirme yapılsın yazıları.

“Nükleer teknoloji alanında doğru ve faydalı bilgiler: Radyasyon ve Yaşamımızdaki yeri”

Ek-1 altında Akkuyu Nükleer antetli kağıdı üzerine, T.C. Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne hitaben,”Akkuyu Projesi ile ilgili İlkokul, Ortaokul ve Liselere yönelik Bilgilendirme Etkinliği Yapılması Hk” başlıklı bir dilekçe mevcut.

Dilekçede, Akkuyu NGS, Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne, “İlkokul, ortaokul ve lise eğitimi alan gençlerin nükleer teknoloji alanında doğru ve faydalı bilgilere ulaşmasını sağlamak için, nükleer alanında eğitim görmüş uzmanlarımızın okulları ziyaret ederek sunum eşliğinde öğrencileri Akkuyu projesi ile ilgili bilgilendirmesi amaçlanmıştır. Sunumda Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin çalışma prensibi, nükleer teknolojiler, radyasyon ve yaşamımızdaki yeri, dünyadaki nükleer güç santrallerinin sayısı ve durumu, radyoaktif atık yönetimi gibi konular yer almaktadır.” şeklinde beyanda bulunuyor.

Şirket uzmanlarının yapacakları sunum ise şu şekilde özetlenmiş, “Sunumumuzda Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin çalışma prensibi, nükleer teknolojiler, radyasyon ve yaşamımızdaki yeri,  dünyadaki nükleer güç santrallerinin sayısı ve durumu, radyoaktif atık yönetimi gibi konular yer almaktadır”

Diğer iki belge ise Milli Eğitim Bakanlığı tarafından, ilgili dilekçenin Mersin Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Akdeniz Kaymakanlığı İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine tüm okullara konunun iletilmesine dair yazı.

Greenpeace’den açıklama: Çernobil ve Fukişima anlatılıyor mu?

Akkuyu Şirketi’nin orta öğretim öğrencilerine “Akkuyu Bilgilendirmesi” adı altında sunumlar yapma talebi ile ilgili bir açıklama da Greenpeace Akdeniz‘den geldi.

“Nükleer enerji santralleri konusunda doğru bilgiler için, nükleer enerjinin dünyadaki tarihine bakmak önemli. Acaba bu eğitimde, Çernobil ve Fukuşima kazalarından, bu kazalar nedeniyle pek çok çocuğun tiroid kanserine yakalandığından bahsedilecek mi? O çocukların yaşadığı çevrenin karşı karşıya kalabileceği radyoaktif kirlilikten söz edilecek mi? Nükleerin bunca yıllık tarihinde atıkların nasıl depolanacağına hala bir çözüm bulunamadığı anlatılacak mı?” diyen Greenpeace, Akkuyu Nükleer Santrali’ne ilişkin akıllarda kalan soru işaretlerini de şu şekilde dile getiriyor:

“Akkuyu Nükleer Santrali projesinin pek çok eksiklikle dolu olduğu, sürecin hukuksuz işletildiğii, hala bu projeye karşı davaların sürdüğü bu eğitimin konusu olacak mı? Eğitim temel insan hakkıdır. Bilgiler, objektif, eleştirel, gerçek, çoğulcu olmalıdır. Nükleer enerji konusunda bilimsel çalışmalar, tarihsel deneyimler, davalar, hukuki süreçler ortadayken, Akkuyu Nükleer Anonim Şirketi tarafından Mersin ili ve diğer bölgelerde ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine nükleer konusunda, taraflı objektif olmayan yanlış bilgilere dayalı bir bilgilendirme çalışması kabul edilemez. Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün talebi reddetmesi ve bu çalışmaya izin vermemesi eğitim hakkının sağlanmasının bir gereğidir.”

Nükleer Masallar’a karşı imza kampanyası

65

Greenpeace ayrıca, Akkuyu Nükleer A.Ş’nin talebi üzerine, Mersin’de ilkokul, ortaokul ve lise eğitimi alan öğrencilere nükleer teknoloji alanında bilgilendirme çalışması yapılmasına karşı bir imza kampanyası da başlattı.

“Nükleer Masallar” imza kampanyasında tüm dünyada büyük tartışma konusu olan, Türkiye’nin %64’ünün istemediği nükleer santral konusunda, bir şirketin talebiyle, kesinlikle objektif olmayan bir eğitime başlanması eğitim hakkına aykırıdır denerek bu uygulamanın sona erdirilmesi talep ediliyor.

İmza kampanyasına buradan katılabilirsiniz.

 

Haber: Alper Tolga Akkuş

(Yeşil Gazete)

 

 

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.