İnsan HaklarıManşetSağlık

Mersin’de ithal plastik atık tesisi zehir yayıyor: Yetkililer ölümlerin başlıca sorumlusudur

0

Plastik atıkların çevre ve insan sağlığı üzerinde yol açtığı sorunlar büyümeye devam ederken, Avrupa‘dan Türkiye‘ye ithal edilerek getirilen plastik atıkların depolama ve bertarafı, halk sağlığını tehdit ediyor.

Mersin‘in Akdeniz ilçesinde bulunan Emek Mahallesi‘nin sakinleri, halkta solunum yolları rahatsızlıkları oluşturması nedeniyle mahalledeki plastik atık geri dönüşüm tesisine karşı tepkili.

Türkiye İşçi Partisi Mersin Milletvekili Adayları Hakan Güneş, Şilan Ekinci ve Ali Hakan Çetin tesis önünde mahalleliyle buluşarak muhtardan ve mahallelilerden şikayetleri dinledi.

Mahalleliyle buluşmanın ardından bir basın açıklamasında bulunan adaylar, söz konusu tesisin çevreye yaydığı zararlı gazlar ve havaya karışan mikroplastiklerin halkta solunum yolları rahatsızlıkları oluşturduğuna dikkati çekerek, kaynağı belli olmayan asetik asitin havaya karışması sonucu yoğun koku sorunu oluştuğunu belirtti.

‣ AB’den tarihi karar: Diğer ülkelere atık sevkiyatı dönemi geride bırakılıyor

‘Çocuk işçiliği yapılıyor, halk sağlığı tehdit ediliyor’

Yerleşik halk tarafından gerekli mercilere başvurular ve şikayetler yapılmasına rağmen yetkililerin hiçbir önlem almadığının aktarıldığı açıklamada “Gerekli önlemi almayan bir grup sermayedar ve yetkililer meydana gelecek ölümlü vakaların başlıca sorumlusudur” denildi.

Bu tür işletmelerde çocuk işçiliğinin de söz konusu olduğuna vurgu yapan adaylar, tesisin halk sağlığı üzerindeki etkilerine değinerek “Göçmen çocuklar bu işletmelerde çalıştırılarak suç işlenmektedir. İşletmeler devreye girdiği günden beri kadınlar ve çocuklar başta olmak üzere yoğun şekilde solunum yolu rahatsızlıkları ve astım vakalarının bölgede yaygınlaştığı halk tarafından bildirilmektedir. Kadınlarda rahim ağzı kanseri vakalarında artış olduğu bildirilmektedir” ifadelerini kullandı.

‣ Avrupa Birliği’nin OECD ülkeleri dışındaki ülkelere plastik atık göndermesi yasaklandı

Basın açıklamasında şunlar kaydedildi:

“Uzun süredir sürdürdüğümüz ithal plastiklerin ithalatıyla Avrupa sermayesinin ülkemizi plastik çöplüğüne çevirmesine karşı verdiğimiz mücadelemizin yeni bir safhasındayız artık. İnsan ve çevre sağlığını tehdit ettiği bu derece net olarak ortaya konulmuş olan plastik atık ithalatı konusunda partimizin ilgili büroları harekete geçmiştir. Konuya bir çok farklı çevrenin gösterdiği duyarsızlık gün be gün insan hayatını geri dönülemez risk ve tehdit altına sokmaktadır. Toplumun tüm kesimlerinin hayatına kasteden, yaşam alanlarımıza geri dönülmez zararlar veren bu ve benzeri işletmelerin ‘ama’sız ‘fakat’sız kapatılmasının takipçisi olacağız.”

You may also like

Comments

Comments are closed.