Hayvan HaklarıManşetYerel

Mersin’de elektrik çarpan leylekler için nöbet

0

Avrupa ve Afrika arasında kuşlar için önemli göç yollarından biri olan Mersin’de, kış için göçe başlayan kuşlar, geceleri tünemek için seçtikleri elektrik direklerinde izolasyon olmadığı için çarpılarak ölüyor. Ağustos ayı başında, ildeki elektrik direkleri etrafında leylek ölümleri tespit eden Doğa Derneği‘nin üye ve gönüllüleri, çalışma başlattı.

Özellikle süzülerek göç eden uzun kanatlı leylek, küçük akbaba, kartal, şahin, atmaca, turna gibi kuş türlerinin göç yolculuğu sırasında dinlenme ve beslenme yerlerine ihtiyaç duyduğu ve geceleri tünemek için elektrik direkleri ve tellerine konduğuna dikkat çeken dernek çalışanları, elektrik direkleri izole edilmediği için çok sayıda hayvanın elektriğe kapılarak can verdiğini kaydetti.  

Leylek nöbeti 

Göçün başladığı ağustos başında direkler etrafında leylek ölüleri tespit eden dernek çalışanları, izole edilmesi gereken direkleri tespit edip yetkilileri bilgilendirirken, bir yandan da alanda nöbet tutmaya başladı. 3 m uzunluğunda ve uçlarında poşetler bağlı sopaları sallayarak ve düdük çalarak leyleklerin sorunlu elektrik direklerine konarak çarpılmalarını önlemek için direk diplerinde her gün leylek nöbeti tutuldu.

Gönüllüler leylek nöbeti tutarken, Mersin Doğa Koruma Milli Parklar Şubesi ve Mersin Toroslar Elektrik Dağıtım Şirketi ile görüşmeler yapılarak acil çözümler geliştirildi. Bir hafta içerisinde, izolasyon için prosedür çalışmaları tamamlandı ve tespit edilen elektrik direkleri izolasyonu yapılarak kuş kovar denilen reflektörler asılmaya başlandı.

Kuş göçü yaklaşık iki ay sürecek.

Binlerce yıldır süren göç

Bu yılki sonbahar dönemi sonrası kurumlarla beraber orta ve uzun vadeli planlamalar yapılarak kuşların göç yollarında daha sağlıklı konaklaması ve barınması için çalışmalar yürüteceklerini belirten Doğa Derneği Mersin Bölge Sorumlusu Turan Çetin şunları söyledi:

”Anadolu’da on binlerce yıldır leyleklerin göç mucizesinin tanığıyız. Onların güvenli bir şekilde bu yolculuğu tamamlaması için çalışıyoruz. Bu duyarlılığın sadece Mersin’de değil tüm Türkiye’de olması gerekiyor. Türkiye’de çok sayıda kuş gözlemcisi, uzman, akademisyen ve sivil toplum kuruluşu var ve kuşlarla ilgili çok sayıda araştırma yapılıyor. Bu sayede kuşların göç sırasında öldüğü bölgeler biliniyor ancak şirketler elektrik direklerinde yeterince izolasyon çalışması yapmıyor. İvedilikle, kuş ölümlerinin yaşandığı bölgelerde gerekli çalışmalar başlatılarak leylek gibi uzun kanatlı kuşların ölümleri engellenmeli’’ dedi.

You may also like

Comments

Comments are closed.