EkolojiManşetTarım-GıdaVideo

Mersin Yenişehir’de çocuklar ekolojik seralarda ata tohumlarına hayat verdi

0
tohum

Video haber: Abidin Yağmur

*

Mersin‘in Yenişehir ilçesinde düzenlenen Ata Tohum Üretim Projesi kapsamında Barbaros Ortaokulu’nda ekolojik sera kuruldu.

Yenişehir Belediyesi tarafından yürütülen proje ile çocukların ata tohumlarını koruması, yetiştirmesi ve geleceğe taşıması hedefleniyor.

Belediye, endüstriyel tarımın yaygınlaşmasıyla birlikte kaybolmaya yüz tutmuş ata tohumlarının korunması ve yeniden canlandırılması için başlatılan projede çocuklarla birlikte çalışıyor.

Mart ayında ata tohumlarını toprakla buluşturan Barbaros Ortaokulu öğrencileri, ekolojik seralarda domates, salatalık, patlıcan ve biberden oluşan yetiştirdikleri ilk ürünleri topladı.

Çocuklar proje kapsamında üretim yaparken, ata tohumlarının önemi ve geleceğe taşınması konusunda da bilgilendirildi. Böylelikle çocukların ata tohumları konusunda farkındalık sahibi olarak geçmişe ve tarımsal çeşitliliğe sahip çıkmaları hedefleniyor.

tohum

‘Ata tohumları çocukların ellerinde hayat buluyor’

Çukurova Üniversitesi Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı’nda doktora yapan ve teziyle projeye de ilham veren Burcu Demirokları, projede çocuklara ilk olarak tohumun ne olduğunu aktararak tohumları tanımalarını sağlandığını belirtti.

Demirokları, Barbaros Ortaokulu’nda yürütülen proje sürecini şöyle anlattı:

“Biz bu bahçemize domates, salatalık, biber ve patlıcan ektik. Çocuklara bu tohumları anlattık. Ve bunları biz bir kitapçığa dönüştürdük. Bundan sonraki yaşantılarında o kitapçık onlara bir rehber olsun ve bu şekilde sürece devam etsinler.”

tohum

Demiroklar, seranın kurulmasıyla başlayan üretim sürecine değinerek “İlk önce serada tohumu yeşerttik, fideye dönüştükten sonra bunları toprağa indirmek için şaşırtma işlemi yaptık” dedi.

Üretim sürecine dahil olan çocukların tarım ürünleri için oldukça sahiplenici davrandığını aktaran Demiroklar, şunları ekledi:

“Çocuklarda öyle bir sahiplenme oldu ki; az önce de çocuklarımızla yaptığımız etkinlikte hasatta herkes ‘bu domates benim, bu biber benim, benim biberim çıkmış, benim domatesim çıkmış’ şeklinde sahiplendiler bahçeyi. Umarım bundan sonraki süreçte de ata tohumları yüzyıllardır gelen tohumlarımız ve bundan sonraki nesile de aktarılabilecektir.”

tohum

‘Her aşamada öğrencilerimizi dahil ettik’

Yaklaşık 19 yıldır Barbaros Ortaokulu’nda Sosyal Bilgiler öğretmeni olarak görev yapan Ebru Bibar ise ilk kez bu kadar verimli ve keyifli bir projenin içerisinde yer aldığını belirterek “Ekim aşamasında da, tohumların fideye dönüştürme aşamasında, fidenin tarlayla buluşma aşamasında öğrencilerimizi işin içerisine kattık. Gerçekten çok keyif aldılar” diye belirtti.

Bibar, şunları ekledi:

“Yenişehir Belediyesi gerçekten çok güzel bir iş birliği içerisinde bize seranın yapımında, stantlarımızın kurulmasında ve bu alanın yapılmasında çok büyük desteği olduğu, destek olmaya da devam ediyor. Belediye Başkanımız Abdullah Özyiğit’e ve Yenişehir Belediyesi ekiplerine teşekkür ediyoruz.”

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.