Hafta SonuKadınManşet

Mersin Kadın Platformu: “Aslında ‘Son’ olmayan Perşembe”

0

Mersin Kadın Platformu’nun Ocak ayından bu yana sürdürdüğü ve 1 Mayıs’ta sonlandıracağını açıkladığı “Her Perşembe Alanlardayız” eylemi , 30 Mayıs Perşembe günü kalabalık bir şekilde sonlandı.

Her zamanki gibi Saat: 18:00’de Forum AVM Köprüaltı’nda toplanan kadınlar, yarım saat otuma eylemi ardından yürüyüşe geçtiler. “Şiddetinizle barışmayacağız”, “Jin, jiyan, azadi”, “Gelsin baba, gelsin koca, gelsin devlet, gelsin jop, inadına isyan, inadına özgürlük”, “Dünya yerinden oynar, kadınlar özgür olsa”, “Erkek adalet değil, gerçek adalet” sloganlarını atarak Havuzbaşı’na  yürüyen kadınlar içerisinden Kadın Emeği Kolektifi’nden Nalan Turgutlu basın bildirisini okudu.

Basın açıklamasını Kadın Emeği Kolektifi’nden Nalan Turgutlu okudu

Basın açıklamasını Kadın Emeği Kolektifi’nden Nalan Turgutlu okudu

“2015 yılı başından beri her perşembe kadın cinayetlerine Karşı sokağa çıktık biz kadınlar.  Şiddetinizle barışmayacağız diyerek bugün sonuncusunu gerçekleştirdiğimiz Perşembe eylemlerimizin 17. Haftasında da Kadına yönelik şiddete karşı özsavunmanın meşruluğunu, öfkemizi, isyanımızı bir kez daha haykırıyoruz. Perşembe eylemlerimizi sonlandırsak da tacizlerin, şiddetin ve cinayetlerin takipçisi olacağımızın altını çiziyoruz.” şeklinde basın açıklamasına başlayan Turgutlu, bu hafta Ankara, Eskişehir, İzmir, ve Siirt’te gerçekleşen taciz, tecavüz ve kadın cinayetlerine değindi.

Doğadan Çay’ın bu hafta gündeme düşen cinsiyeti reklamından bahseden Turgutlu:

15

“Doğadan Çay’ın reklamında kadınların ne istediği soruluyor ve cevap olarak kadını gayet seksist bir dille küçümseyen, alenen aşağılayan, sadece bir tüketim manyağı gibi lanse eden cevaplara indirgiyor.

Bu durumda biz de buradan tekrar söyleyelim kadınlar ne ister:

17
Kadınlar eşitçe yaşamak ister. Öldürülmemek ister, psikolojik, ekonomik ya da fiziksel, hiçbir şiddet türüne uğramamak ister. Tecavüze ve tacize maruz kalmamak ister. Haklarının ihlal edilmemesini ister. Ayrımcılığa uğramamak ister. Kararlarına saygı gösterilmesini ister. Ayrıca kadınlar ne giyeceğine, nasıl güldüğüne, nereye gittiğine mütemadiyen karışılmasın ister.Aptal bir tüketim ve seks objesi olarak sergilenmemek ister. Erkekler “kadınlar şunu ister” diye konuşmasın ister. Böyle cinsiyetçi reklamlar yapılmasın ister…” şeklinde konuşarak eylemler sonucunda reklamın geri çekilmesini ve firmanın özür dilemesini sağladıklarını coşkuyla duyurdu.

“Ve tabii ki Kirli çamaşırdan bulaşığa, yemekten çocuk bakımına, eve ve aileye ait tüm sorumlulukları paylaşmak istiyoruz. Eşit işe eşit ücret istiyoruz ve ‘ aileye köle, sermayeye kul değiliz’ şiarıyla eşit ve özgür bir yaşam için yarın tüm kadınları 1 Mayısta alanlara bekliyoruz.” Şeklinde konuşarak basın açıklamasını tamamlayan Turgutlu’nun ardından kadınlar “Yaşasın kadın dayanışması”, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz” sloganı atarak zılgıtlar ve alkışlar eşliğinde eylemi sonlandırdı

Özgecan Aşlamacı

 

 

Özgecan Aşlamacı

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.