Doğa MücadelesiManşetYerel

Mermer ocağına direndikleri için silah zoruyla dağıtılan köylüler: Göçe zorlanıyoruz

0

Van’ın Gürpınar ilçesine bağlı Yurtbaşı (Şêxan) mahallesinde yapılmak istenen mermer ocağına karşı çıktıkları için dün asker ve korucular tarafından havaya ateş açılarak dağıtılan köylüler, bir şirketin karı için yaşam alanlarına müdahale edildiğini ve göçe zorlandıklarını söyledi.

Yüzlerce askerin mahalleye yığdırıldığını belirten yöre halkı darp edildiklerini, gözaltına alındıklarını ve 40’a yakın ahırın askerlerin denetiminde yıkıldığını dile getirdi. Mahalleliler, havaya açılan ateşten arda kalan boş kovanları toplayarak, köy meydanında sergiledi.

MA‘nın haberine göre, açılan ateş sırasında yaralananlar var.

‘Mermer ocağı açılırsa, burada yaşayamayız’

Mahallelilerden Hilal Batuğ, mermer ocağının köylerinde 2006 yılında faaliyete geçtiğini ancak karşı çıktıkları için kapandığını, son iki aydır tekrar çalıştırılmak istendiğini kaydetti. Ocağın açılmak istendiği alanda hayvanların ahırı olduğunu belirten Batuğ, mermer ocağı tekrar faaliyete geçerse, göç etmek zorunda kalacaklarını söyledi. Batuğ, “Mahallemize gelen jandarma ve korucular eşliğinde ahırlarımız yıkıldı. İnsanlarımız mağdur edildi. Buna karşı çıkan insanlara ateş açtılar, gaz bombaları attılar. Burada ocak kurulursa yaşayamayız. Devlet bize bir çare bulmalıdır” dedi.

‘Burada yaşamayacaksınız dediler’

Mahalleli Sıdık Bilek de yaşamının tümünü burada geçirdiğini ve geri kalan ömrünü de burada geçirmek istediğini söyledi. Yaşam alanlarını korumaya çalıştıklarını söyleyen Bilek, “Askerlere ahırlarımızı yıkmamaları için ricada bulundum ancak dinlemediler. Sonra da gözaltına aldıklarını zırhlı araç içerisinde darp etmişler. Biz bu mermer ocağını istemiyoruz” diye konuştu.

Zulüm yaşadıklarını anlatan mahalleli Cevdet Yücel de şunları söyledi:  “Jandarmaya neden bize bunu yaptıklarını sorduğumuzda ‘Sizi bu köyden çıkarttıracağız. Burada yaşamayacaksınız’ dediler. Ahırlarımızı valilik ve kaymakamlıktan alınan izinle yıktılar. Biz mermer ocağını istemiyoruz. Bu ocağın ÇED raporu da sahtedir. Şirket gelirse biz burada yaşamayız. Burada darp edildik, çocuklarımızın kafaları kırıldı. Biz bunu zulüm olarak görüyoruz. Bunu bize bize yapmasınlar.”

‘Hayvanlar içerideyken ahırları yıktılar’

Mahalleliye haber verilmeden ahırlarının kapıları kırıldığını ve hayvanlar içerideyken yıkımın başlatıldığına dikkati çeken Ümit Yücel ise “Kurşunlardan korunmak için taşların arkasına sığındık, kendimizi yere attık. Ahırlarımız yıkıldığından dolayı hayvanlarımı ekmek pişirdiğim tandır evine, kuzularımı komşuların ahırına koymuşum. ‘Siz bu köyden çıkacaksınız’ dediler. Biz mahallemize gelmelerini istemiyoruz” dedi.

Köylüler, olaylar sırasında hayvanlarının bir kısmının öldüğünü, bir kısmının ise yaralandığını söyledi.

‘Göçe zorlanıyoruz’

Sürece dair bilgi veren Sevda Yücel de, şunları kaydetti:

“Geldiler ve hiçbir şey demeden yıkıma başladılar. Karşı çıktığımızda darp edildik. İnsanlar, ‘Neden geldiniz?’ diye sorduğunda kelepçelenip gözaltına alınıyordu. Ellerinde demir sopalar vardı. Darp ediyorlardı. Yaralanan insanlar oldu. Bu hukuksuzluk ve haksızlıktır. Bize bunu yapmasınlar. İnsanlar burada tek geçim kaynağı olan hayvanlarını mecburen satacak. Mermerler köyün içerisinde çıkarılacak. Buradaki amaç bizi göçe zorlamak. Komutan, ‘Sizi bu köyde barındırtmayız’ diyordu. Kelepçe vurmak ve gözaltına almak ile tehdit ediyorlardı. Biz mermer ocağı istemiyoruz. Direnmeye devam edeceğiz.”

 

You may also like

Comments

Comments are closed.