Dünya

Merkel öldürülen Türkler için konuştu: Unutturmayacağız

0

Almanya’da aşırı sağcıların öldürdüğü Türkler, Berlin’de düzenlenen devlet töreniyle anılıyor.

Konzerthaus am Gendarmenmarkt’taki anma töreninde konuşan Almanya Başbakanı Angela Merkel, ırkçı cinayetleri işleyen Nasyonel Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütünü kınadı. Merkel, “Bu tarz olayları çabuk unutuyoruz. Bu adil değil” dedi.

Merkel’in ardından kürsüye örgütün ilk kurbanı Enver Şimşek’in kızı Semiya Şimşek ve sekizinci kurban Mehmet Kubaşık’ın kızı Gamze Kubaşık çıkacak. Kubaşık ve Şimşek Nazım Hikmet’in “Davet” şiirini okuyacak.

Törene, istifa eden Cumhurbaşkanı Christian Wulff’un yerine geçmesi beklenen Joachim Gauck ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu heyeti de katılıyor. Ayhan Sefer Üstün başkanlığındaki heyet, konuyla ilgili rapor da hazırlayacak.

Örgütün kurbanları anısına bugün Almanya’daki resmi binalarda bayrakların yarıya indirildiği bildirildi.

8 TÜRK 1 YUNAN 1 ALMAN
Almanya’da NSU üyeleri Uwe Mundlos, Uwe Böhnhardt ve Beate Zschaepe, 2000 ile 2006 yılları arasında sekizi Türk, biri Yunan olmak üzere dokuz göçmeni, 2007 yılında da bir Alman polis memurunu öldürmüştü. Dokuz göçmeni aynı silah ile öldüren ırkçı katillerin, kurbanlarının ölüm anlarını da kameraya aldıkları ortaya çıkmıştı.

TEMSİLİ 12 MUM
Anma töreninde ayrıca Cemal Reşit Rey’in Andante ve Allegro bestesi (Keman ve Yaylılar Orkestrası için) ve Johann Sebastian Bach’ın eserleri de orkestra tarafından seslendirilecek. Programda kurbanlar anısına 12 mum yakılacak. Mumlardan 10’u NSU terör örgütünün katlettiği kurbanlar için yakılırken, bir mum daha önce ırkçı cinayetlere kurban gidenleri sembolize edecek. Diğer mum ise gelecekte ırkçı cinayetlerin olmaması için ülkeye ışık ışık tutması dileği ile yakılacak.

(hürriyetplanet)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.