ManşetTürkiye

Memurlar, hakları için sokağa çıktı

0

Hükümet ile memur sendikaları arasında süren zam oranı görüşmelerinden uzlaşma çıkmaması üzerine memur sendikaları ülke genelinde grev yaptı. Hükümetin en son teklif ettiği %3,5 + 4 zam oranı üzerine genel grev kararı alınmıştı.

Grev sırasında tren seferlerinde aksama yaşanırken, öğretmenler ve doktorlar da iş bıraktı. KESK, Kamu-Sen, Birleşik-Kamu İş ile Memur-Sen’e Bağlı Eğitim-Bir-Sen‘in organize ettiği eyleme 700 bine yakın üye katıldı. Ankara’da doktorlar deli gömleği giyerek eylem yaptı. Diyarbakır, Ankara ve Antalya’daki eylemlere polis müdahale etti. Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk gazdan etkilendi.

10 BİN MEMUR BEYAZIT’A YÜRÜDÜ

İstanbul’da KESK’e bağlı sendikalar Çapa Tıp Fakültesi önünde toplanıp, Beyazıt Meydanı’na yürüdü. Sendikalara bazı siyasi partiler de destek verdi. Sayıları 10 bini bulan yürüyüşçüler Millet Caddesini trafiğe kapattı. Yürüyüş polis kontrolünde yapılırken, sık sık hükümet aleyhinde sloganlar atıldı.

Beyazıt Meydanı’daki eylem saat 15.30’da olaysız bir şekilde sona erdi.

Öte yandan Sütlüce’deki Ak Parti il binası önünde toplanan Memur – Sen’e bağlı Eğitim Bir – Sen, Birlik Haber – Sen, Sağlık – Sen üyesi yaklaşık 300 memur da, hükümetin zam teklifini protesto etti. Eylem nedeniyle çevik kuvvet, il binası çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldı.

Türk Kamu-Sen üyesi yaklaşık 4 bin kişi de saat 12.00’de Taksim Meydanı’nda toplandı. Ellerinde Türk bayrakları bulunan grup, “Yılmayız kazanacağız”, “Öğretmen şahsiyet sahibidir”, “Hak adalet dediniz, hakkımızı yediniz” yazılı döviz ve pankartlar taşıdı.

ANKARA’DA 4 AYRI NOKTADA EYLEM

Ankara’da 4 farklı konfederasyon 4 ayrı noktada eylem yaptı. KESK kendisine bağlı 11 sendikasıyla birlikte, Kolej’de toplanarak, Kızılay Meydanı’na yürüdü.

5 bin kişilik gruba DİSK, ÖDP, Halkevleri, TMMOB, Türk Tabibler Birliği gibi işçi sendikaları, meslek örgütleri ve partiler de destek verdi.

KAMU-SEN de 11 hizmet kolundaki sendikasıyla birlikte, eylem yapan bir başka konferedasyon. Onlarda Sıhhiyeti’deki Abdi İpekçi Parkı’nda toplandılar. Bu konfederasyona da 5 bin kişilik katılım olduğu belirtildi.

DOKTORLAR DELİ GÖMLEĞİ GİYDİ

Ankara’daki hastanelerde acil servisler dışındaki ünitelerde hizmet verilmezken, doktorlar ve sağlık çalışanları da iş bırakarak eylem yaptı. Hastane bahçelerinde toplanan sağlık çalışanları, ’Sağlık Haktır’ yazılı pankartı açıp, hükümet aleyhine slogan attı. Deli gömleği giyen doktorlar, ’Başbakanın 3,5+4 zammı memuru delirtti’ pankartlarını boyunlarına asmaları dikkat çekti.

Bu arada bir grup memur, GMK Bulvarı’nı yaklaşık bir saat boyunca trafiğe kapatırken, Memur-Sen’e bağlı Eğitim-Bir-Sen üyeleri de Güvenpark’ta oturma eylemi yaptı. ’Elektriğe yüzde 19, memura yüzde 3,5 -4 zam’, ’Vermezsen ek ödeme, kapıma da gelme’, ’Bedava kitaptan sonra bedava öğretmen projesine de start verildi’ yazılı pankartlar açan grup, hükümet aleyhine slogan attı.

Bir grup öğrentmen de Güvenpark’ta toplanıp, Milli Eğitim Bakanlığı’na yürüdü. Bakanlık önünde eylem yapan öğretmenler, hükümet ve Bakan aleyhine sloganlar attı. Birçok sivil toplum örgütü de Kolej Kavşağı’nda toplanıp, Kızılay’a yürüdü. Kızılay girişinde kurulan polis parikatlarına kadar yürüyen memurlar, daha sonra Ziya Gökalp Caddesi’ni trafiğe kapatarak eylem yaptı. Memurlara çok sayıda sivil toplum örgütü ile siyasi parti de destek verdi. Ankara’da birçok kamu-kurum ve kuruluşun grişine de ’Bu işyerinde grev vardır’ pankartları asıldı.

35 bin üyeli Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu da Kızılay da 500 kişilik grupla eylem yaptı.

Memur-Sen olarak konfederasyon olarak ‘resmen’ katılmazken, eylemi kendisine bağlı Eğitim-Bir-Sen yaptı. Ancak hem Memur-Sen yönetimi HAK-İŞ Konfederasyonu eyleme destek verdi.

Eğitim-Bir-Sen de yine Kızılay Meydanı’ndaki Güven Park’ta oturma eylemi şeklinde gerçekleştirdi. Burada da oturma eylemi yaptı.

MERSİN’DE ARBEDE: 10 YARALI

Memurların iş bırakma eyleminde Türk Kamu-Sen üyesi yaklaşık bin kişi, Ak Parti Akdeniz İlçe binasına yürümek isteyince polisin müdahalesiyle karşılaştı. Biber gazı ve cop kullanan polislerle kendilerine sopalarla karşılık veren memurlar arasında arbede yaşandı, 3’ü polis, 10 kişi yaralandı.

Merkez Akdeniz İlçesi Mahmudiye Mahallesi’ndeki sendika binası önünde saat 11.30 sıralarında toplanan Türk Kamu-Sen üyeleri yaklaşık 500 metre uzaklıkta Nusratiye Mahallesi Hastane Caddesi üzerindeki Ak Parti Akdeniz İlçe Başkanlığı’na doğru yürüyüşe geçti. Eylem için geniş güvenlik önlemleri alan Mersin Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Hastane Caddesi’ni panzerlerle kapatıp, grubun yürüyüşünü engellemeye çalıştı.

Ellerinde bayraklar ve dövizler taşıyıp, hükümet aleyhinde sloganlar atan grup, ısrarla yürümeyi sürdürünce çevik kuvvet polisleri biber gazı ve coplarla müdahale etti. Memurlar da ellerindeki bayrak ve döviz sopalarıyla karşılık verdi.

Yaşanan arbedede sopa, tekme ve yumruk darbeleriyle 3 polis ile 7 memur çeşitli yerlerinden yaralandı. Yaralılar, olay yerine çağrılan ambulanslarla hastanelere kaldırıldı. Müdahalenin ardından dağılmayan grup, oturma eylemi başlattı.

HAK- İŞ DE DESTEK VERDİ

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan başkanlığındaki Hak-İş Yönetim Kurulu ve bağlı sendikaların genel başkanları ile Ankara şubelerine üye işçiler saat 12:30’da Güvenparkta Memur-Sen’in tarafından gerçekleştirilen eyleme destek verdi.

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu da eylemin düzenlendiği alana geldi.

ÖĞRETMENLER HAKKINDA YASAL İŞLEM YAPILMAYACAK

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, bugünkü memur eylemine katılan öğretmenler hakkında yasal bir işlem yapmayacaklarını bildirerek, “Çünkü bir tepki mahiyetinde, dikkat çekmek mahiyetinde, sadece öğretmenlerin değil, tüm devlet memurlarının yaptığı bir uygulamaydı” dedi.

“Bugün memurlar eylemdeydi. Derse girmeyen öğretmenler oldu. Bu öğretmenler hakkında yasal bir işlem yapılacak mı?” sorusu üzerine Dinçer, şunları söyledi:

“Öğretmenler hakkında yasal bir işlem yapmayacağız. Çünkü bir tepki mahiyetinde, dikkat çekmek mahiyetinde, sadece öğretmenlerin değil, tüm devlet memurlarının yaptığı bir uygulamaydı. Ancak üzüldüğümü ifade etmek istiyorum.”

ANTALYA’DAKİ KESK EYLEMİNDE ARBEDE

Antalya’da, kamu emekçilerinin 1 günlük iş bırakma eyleminde, eylemcilerle polis arasında zaman zaman arbede oldu.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na (KESK) bağlı sendika temsilcilerinin ülke çapında ilan ettiği 1 günlük iş bırakma eylemi, Antalya’da büyük katılımla gerçekleşti. Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Defterdarlık ve Milli Eğitim İl Müdürlüğü önünde toplanan ve sayısı 3 bini bulan grup, saat 11.00 sıralarında Defterdarlık önünde buluşarak yürüyüşe geçti. Grubun yürüyüşü sloganlar eşliğinde devam ederken, polisin Konyaaltı Caddesi’nde yolu kesmesi ile bir anda ortam gerginleşti.

Yürüyüşlerine trafiği keserek Konyaaltı Caddesi üzerinden devam etmek isteyen grup ile tramvay yolunu kullanmalarını isteyen polis arasında arbede yaşandı. Kısa süren arbede sırasında bir eylemcinin, Çevik Kuvvet görevlilerinden birinin kalkanını almak istemesi ile ortam gerginleşti. KESK görevlilerinin araya girmesiyle yatışan olaylardan sonra polis yolu açarak grubun tramvay yolundan eylem alanına girmesine izin verdi.

DİYARBAKIR’DA 3 BİN KİŞİ

Memur sendikalarının hükümetin önerdiği zam oranını protesto için ülke çapında ilan ettiği 1 günlük iş bırakma eylemine Diyarbakır’da da katılım yüksek oldu. Biraraya geldikten sonra yürüyüşe geçen yaklaşık 3 bin kişiye, yol trafiğe kapanınca polis müdahalede bulundu.

Tazyikli su ve biber gazıyla önleri kesilen memurlar, ardından Dağkapı Meydanı’nda tekrar biraraya gelip, eylemlerine devam etti.

’11 HİZMET KOLUNDA İŞ BIRAKTIK’

KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul, hurriyet.com.tr’ye yaptığı açıklamada, eğitimden sağlığa, ulaşımdan vergi dairelerine kadar tüm üyelerinin, 11 hizmet kolunda iş bıraktıklarını açıkladı. Tombul, KESK’e bağlı 250 bin, Kamu-Sen’in 390 bin, Birleşik-Kamu-İş’in ise 35 bin üyesiyle bugün eylemde olduğunu söyledi. Memur-Sen’in ise Eğitim-Bir-Sen ile eyleme katıldığını anlatan Tombul, konfederasyonların birlikte olmasa da eş zamanlı eylem yaptıklarını belirtti.

GREV NEDENİYLE BANLİYÖ SEFERLERİ İPTAL OLDU

KESK’e bağlı Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) üyelerinin grev yapması nedeniyle 05.00’da başlaması gereken Haydarpaşa-Pendik-Haydarpaşa seferleri yapılamadı. Grevin duyurulduğu için kimsenin hiçbir yolcunun gelmediğini söyleyen grup üyeleri, “Bu iş yerinde grev var” pankartı asarak, “Yaşasın Grev -Yaşasın Toplu sözleşme” sloganları attı. Grev nedeniyle Haydarpaşa-Pendik ve Sirkeci-Halkalı arasındaki seferlerin iptal olduğunu belirten Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Yavuz Demirkol, “Saat 05.00 itibariyle tüm Türkiye çapında devlet demiryolu işçileri iş bırakma eylemine başladılar. Grev bugün saat 24′ e kadar sürecek. Demiryolu emekçileri bu greve büyük bir çoğunlukla destek veriyorlar” dedi.

Zam konusunda hükümet ile anlaşamayan kamu çalışanları, Ankara Garı’nda da iş bıraktı. Türk Ulaşım-Sen ile Birleşik Taşımacılık Sendikası üyeleri, garın girişine “Grevdeyiz” pankartı astı.

Saat 01.33’de Diyarbakır’a gidecek Güney Ekspresi, hareket etmedi. Memurların iş bırakması üzerine Ankara Garı’nda bilet satışları durdu. Satılan biletlerin bedelleri kesintisiz olarak yolculara iade edildi. TCDD, yolcuların mağdur olmaması ve gidecekleri yerlere zamanında ulaşabilmeleri için AŞTİ’ye belirli aralıklarla servis düzenledi.

ADANA-MERSİN ARASINDAKİ TREN SEFERLERİ YAPILAMIYOR

Kamu çalışanlarının iş bırakma eylemi nedeniyle Adana-Mersin arasındaki tren seferleri yapılamadı. Sabah erken saatlerde Mersin Tren Garı’na gelen vatandaşlar, gişelerin kapalı olduğunu ve “Personel eylemi nedeniyle trenler çalışmayacaktır, bu sebeple bilet satışı bugün yapılmayacaktır” şeklinde not bulunduğunu gördü. Çalışanlar ve öğrenciler, bunun üzerine otobüs ve minibüslerle işlerine ve okullarına gitmeye çalıştı.

TCDD’DEN AÇIKLAMA: MERSİN-ADANA VE İSTANBUL DIŞINDA SEFERLER DEVAM EDİYOR

TCDD Genel Müdürlüğü, Mersin-Adana arasında çalışan bölgesel trenler ile İstanbul banliyö trenleri haricindeki trenlerin seferlerine devam ettiğini bildirdi.

TCDD Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, memur sendikalarınca iş bırakma eyleminin olduğu belirtilerek, buna rağmen Ankara, Eskişehir ve Konya’dan Yüksek Hızlı Trenlerin karşılıklı olarak vaktinde hareket ettikleri kaydedildi.

Mersin-Adana arasında çalışan bölgesel trenler ile İstanbul banliyö trenleri haricindeki trenlerin hareket saatlerine uygun seferlerine devam ettiği vurgulanan açıklamada, garlarda, bilet satışları dahil yolcu ihtiyaçlarını karşılayacak bütün hizmetlerin sürdürüldüğü belirtildi.

ESKİŞEHİR GARINA GREV PANKARTI ASILDI

1 günlük grev kararı alan memurlar, Eskişehir’de tren garına grev pankartı astı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.