Kültür-Sanat

Melek Kobra’nın sıradışı hayatı Sahne Cihangir’de

0

Tiyatro Boyalı Kuş’un yeni oyunu Melek yarın (13 Eylül Cuma) İstanbul’da, Sahne Cihangir’de perde diyor. Yeşim Koçak’ın oynadığı tek kişilik oyun, topluluğun bu sezon sahneye koyduğu ilk yeni oyun olacak.

Türkiye’nin ilk profesyonel feminist tiyatro topluluğu olan Tiyatro Boyalı Kuş 13 yıldır sahnelediği oyunlarla ve düzenlediği etkinliklerle Türkiye tiyatrosuna yeni bir dil kazandırdı. Boyalı Kuş, bu kez tiyatro, sinema ve opera oyuncusu Melek Kobra‘nın sıradışı hayatını konu alan bir oyunla seyirci karşısına çıkıyor.

Melek, ilk kez 13 Eylül Cuma günü, saat 20:30’da, Sahne Cihangir‘de seyirci karşısına çıkacak.

Melek Kobra'yı Yeşim Koçak canlandırıyor

Ünlü besteci Muhlis Sabahattin Ezgi‘nin kızı Melek Kobra’nın yaşamını konu alan Melek, tek perde olarak sahnelenecek. En ünlü kadın bestecilerden Neveser Kökdeş‘in yeğeni, Türkiye ve dünya güzeli Keriman Halis Ece‘nin kuzeni, dublaj kralı olarak bilinen Ferdi Tayfur‘un eşi, Süreyya Opereti’nin primadonnası ve Gülriz Sururi’nin annesi Suzan Lütfullah‘ın en yakın arkadaşı Melek’i Yeşim Koçak canlandırıyor. Rüstem Ertuğ Altınay‘ın yazdığı oyunu, topluluğun sanat yönetmeni Jale Karabekir sahneye koymuş.

İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü’nden mezun olan Yeşim Koçak, 11 yıl Kent Oyuncuları’nda görev aldı. 2002’de Çözüm adlı oyunla, Vasfı Rıza Zobu Ödülü’ne, Afife Tiyatro Ödülü‘ne (Yeni Kuşak Başarılı Kadın Oyuncu), Magazin Gazetecileri Derneği Ödülü’ne ve Avni Dilligil Ödülü‘ne (Umut Vadeden Kadın Oyuncu) layık görüldü. Bugüne kadar Anna Karenina, Mutfak Söyleşileri, Marat Sade, Mefisto ve Martı gibi önemli oyunlarda oynadı. 2010 yılında Tiyatro Boyalı Kuş’un “Ophelia’yı Kim Öldürdü”, 2012 yılında ise “Matmazel Julie” adlı oyunlarında rol aldı. Bir çok film ve diziden de aşina olduğumuz Koçak, halen İstanbul Şehir Tiyatroları’nda oyuncu, İstanbul Aydın Üniversitesi Tiyatro Bölümü’nde de öğretim görevlisi olarak çalışıyor.

Melek Kobra (1915-1939) kimdir?

Tiyatro, sinema ve opera oyuncusu.  Tanınmış operet bestecisi ve emprezaryosu Muhlis Sabahattin Ezgi’nin kızı olan Melek Kobra, 15 yaşındayken Cumhuriyet gazetesinin açtığı bir güzellik yarışmasına girerek hayata atıldı ancak bu yarışmada dereceye giremedi.Kendisi Türkiye’nin ilk dünya güzeli olan Keriman Halis’in de kuzenidir. İlk olarak 1931 yılında babasının oluşturduğu Muhlis Sabahattin’in Çocukları” adlı toplulukta operetlerde sahneye çıktı. Daha sonra Darülbedayi’ye giren sanatçı, Toto Karaca, İsmail Dümbüllü, Şevkiye May gibi isimlerle çalıştı, ünlü Ayşe Opereti’nde Ayşe rolünü oynadı. Bu süreçte, seslendirme sanatçısı Ferdi Tayfur ile evlendi. 1932 yılından sonra, babasının, Muhsin Ertuğrul’un filmlerine müzik yapmaya başlamasıyla, kamera karşısına da geçerek sinemada oyunculuk yaptı. Söz Bir Allah Bir (1933), Milyon Avcıları (1934) rol aldığı filmlerdendir. Milyon Avcıları filmi çekimlerinde Adalet Cimcoz’un erkek kardeşi Ferdi Tayfur ile tanıştı ve evlendi. Eşi Ferdi Tayfur’un uyuşturucu bağımlılığından da etkilenerek uyuşturucu kullanan Kobra, yaşamında “Ezgi”, “Tayfur” ve en son kendi seçimi olan “Kobra” soyadlarını kullandı. Ferdi Tayfur ile boşanmalarının ardından Muhsin Ertuğrul’un Kral Lear rolünü oynadığı aynı isimli oyunda ağzından kan gelmesi üzerine tüberküloz olduğu belirlenmesiyle, sahneden uzaklaştı. Cerrahpaşa Hastanesi ve Yakacık Sanatoryumu’nda gördüğü tedavilerin ardından yaşamını yitirdi. Ölümünden 69 yıl sonra, anı defterleri, Gökhan Akçura tarafından “Hatıratım” adıyla kitaplaştırıldı.

GÖSTERİM PROGRAMI
TARİH:
13, 20, 27 Eylül 2013 Cuma, 04, 10, 21, 25 Ekim Cuma SAAT: 20:30
YER: Sahne Cihangir
ADRES: Ağa Hamamı Caddesi Taktaki Yokuşu 2B Firüzağa Cihangir/İstanbul
(Firüzağa Camii ve Kahvesi arkası, Ağa Bilardo yanı)
TEL: 0212 245 21 09 / 0542 477 27 53 E-POSTA[email protected]
Bilet Satış noktaları: Mybilet (www.mybilet.com) ve Sahne Cihangir

MELEK
Yazan:
Rüstem Ertuğ Altınay
Reji:
Jale Karabekir
Oynayan:
Yeşim Koçak
Dramaturg: Nelin Dükkancı
Koreograf: Gökmen Kasabalı
Kostüm Tasarım: Burcu Rahim
Işık Tasarım: Erdem Çınar

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.