DünyaManşet

Meksika’daki gazeteci cinayetlerinde 140 kişi hayatını kaybetti

0

Geçen sene 15 Mayıs’ta öldürülen gazeteci ve AFP muhabiri Javier Valdez’i anmak ve ülkedeki gazetecilerin hayatlarının tehlikede olduğunu vurgulamak için Meksika-ABD sınırındaki duvara “Meksika’da 140 gazeteci öldürüldü” yazan gazeteciler, ülkenin dört bir tarafında yürüyüş hazırlığına geçti.

Riodoce gazetesinin kurucusu ve Valdez’in çalışma arkadaşı olan Ismael Bojorquez, “Bu hem bir saygı duruşu hem de bir ulusal protesto günü. İnsanlara bu cinayetin işlendiğini ve sorumlularının cezasız kalmaması gerektiğini hatırlatmak istiyoruz” dedi.

“Uyuşturucu kartelleri tarafından öldürüldü”

Sinaloa Eyaletinin Culiacan kentinde öldürülen 50 yaşındaki deneyimli gazeteci, şu anda ABD’de hapishanede yatan uyuşturucu baronu Joaquin “El Chapo” Guzman’ın haberlerini yapmasıyla tanınıyordu.

Javier Valdez, 2017 senesinde El Chapo’nun sağ kolu Damaso “The Graduate” Lopez Nunez ile bir röportaj gerçekleştirmişti.

Röportajın yayımlandığı gün, kimliği belirlenemeyen kimseler Riodoce gazetesinin bütün nüshalarını satın almış ve dağıtımını engellemişti. Bu olayın üzerinden 3 ay geçmeden, 3 çocuk babası ödüllü gazeteci Valdez öldürülmüştü.

“En çok gazetecinin öldürüldüğü ülke Suriye”

Meksika’da 2017’de 11 gazeteci öldürüldü. Sınır Tanımayan Gazeteciler’in yaptığı açıklamaya göre, en çok gazetecinin öldürüldüğü ülkeler sıralamasında Meksika, Suriye’nin ardından ikinci sıraya yerleşti.

2000 senesinden beri ülkede 100’ü aşkın gazeteci suikasta kurban gitti. Ancak ülkedeki suçların yüzde 90’ı cezasız kalıyor. Geçtiğimiz yıl Meksika’da 25 bin 339 cinayet gerçekleşti.

“BM Valdez adına basın özgürlüğü ödülü verecek”

Birleşmiş Milletler ve AFP, 2017 senesinde öldürülen diğer bir gazeteci Miroslava Breach ve Valdez adına yeni bir basın özgürlüğü ödülü vermeye başladı.

Breach-Valdez ödülünün ilk sahibi, Meksika’daki şiddet üzerine çalışmalar yürüten gazeteci-yazar ve belgeselci Daniela Rea oldu.

 

(Şark Postası)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.