ManşetTürkiye

Mehmet Bekaroğlu, sel ve heyelanların verdiği zararların azaltılması için komisyon kurulmasını istedi

0

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, son yıllarda Karadeniz Bölgesi’nde sık sık meydana gelen ve onlarca insanın yaşamına mal olan sel ve heyelanların verdiği zararların azaltılması için Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi ve araştırma önergesini Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sundu.

Bekaroğlu, her yıl birkaç kez tekrarlanan bu olayların doğal afet niteliğinden çıkıp insan eliyle sebep olunan felaketlere dönüştüğünü belirtti.

‘Doğaya aşırı müdahale’

Bekaroğlu, yaşananların doğaya aşırı müdahaleyle ilgili olduğunu belirtti:

Karadeniz Sahil Yolunun kotunun şehir merkezlerinin kotundan yukarıda olması, HES’ler, tekniğe ve bilime aykırı yol açma çalışmaları, çaylık alanlarda ağaçların sökülmesi, çayda kullanılan kimyasal gübre, Yeşil Yol adıyla yaylalara çift şerit yol yapılması, bilinçsizce yapılan maden aramaları, açılan taş ocakları, patlatılan çok sayıda dinamit, dere yataklarının daraltılıp etrafının imara açılması, dere ıslah çalışmalarının hatalı olması, derelerin beton kanal içine alınması gibi onlarca farklı tespit, doğaya aşırı müdahale edilmesinin örnekleri olarak gösterilmektedir.”

‘Ciddi hiçbir adım atılmadı’

Önlem alınmada yetersiz kalındığını ifade eden CHP İstanbul Milletvekili, sözlerini şöyle sürdürdü:

Can kayıplarının telafisi mümkün değildir. Mal kayıplarının telafisindeki maliyet ise zamanında alınacak önlemlere göre çok daha büyük olmaktadır. Bugüne kadar konuyu ciddiyetle ele alan bir çalışma olmamış, önlem almakta yetersiz kalınmıştır. Yaşanan her acı olay sonrası yetkili ağızlar önlem alınacağını ifade etseler de ciddi hiçbir adım atılmamıştır.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.