ManşetMedya-İnternet

Medyaya Uludere ayarı: Irak sınırındaki olay!

0

Geçen hafta sonunda, Şınak’ın Uludere ilçesinde Türk Hava Kuvvetleri’ne ait F-16’ların bombardımanı sonucu 35 köylünün öldürülmesi, olayın kendisi kadar, medyanın gizleme çabasıyla da tartışılmaya devam ediyor.

28 Aralık gece saatlerinden meydana gelen Uludere katliamı geceyarısından itibaren sosyal medya ve internet gazetelerinde yer almış, ancak  Genelkurmay tarafından kabul edilene kadar anaakım medyanın haberlerinde yer verilmemişti. Hatta CNNTürk’te bir haber merkezi yöneticisinin, haberin deneyimli gazeteci Ayşenur Arslan tarafından ekrana taşınmasını engellemeye çalıştığı internet gazetelerinde yer almıştı.

Hafta sonundan bu yana Uludere katliamıyla ilgili haberlerin anaakım medyada veriliş biçiminde bir benzerlik görülmeye başlandı. Haber ekrana taşınırken NTV, CNNTürk, TRT, Samanyolu Haber, Kanal 24 gibiTV  kanallarının haberlerinde ekran altı bantlarda “Irak Sınırındaki Olay” başlığı  kullanılmaya, aynı tamlama gazetelerde de, özellikle de AA mahreçli haberlerde göze çarpmaya başladı.

Birkaç örnek için Anadolu Ajansı, TRT, Star, İHA, Son Dakika gibi gazete ve medya kuruluşlarındaki haberlere bakabilirsiniz.

“Irak Sınırındaki Olay” tanımının bu “istikrarlı” kullanımı, “manşetin” bizzat devlet tarafından belirlenerek AA ve TRT kanalıyla anaakım medyaya “benimsetildiğini” düşündürüyor. Bu tanımlamanın katliamın sadece failini değil, varlığını da gizlediği kolaylıkla söylenebilir. Burada asıl çarpıcı olan, yayın kuruluşlarının nasıl olup da yukarıdan verilen bir başlığı bu kadar kolay benimseyebildikleri!

Radikal, Birgün, Taraf, Bianet ve Yeşil Gazete gibi gazeteler ise “Uludere katliamı” başlığını kullanıyor.

Uludere katliamının ilk gün basında nasıl yer aldığına dair Bianet’in derlemesini de buradan okuyabilirsiniz.

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.