İfade ÖzgürlüğüManşetTürkiye

Meclis’te gözaltına alınan Gergerlioğlu, ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı

0

TBMM‘de Adalet Nöbeti’ni sürdürürken, sabah saatlerinde çok sayıda polis tarafından gözaltına alınan HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı. Gergerlioğlu, kesinleşen cezasının infaz sürecini ya HDP Genel Merkezi’ne ya da evinde geçecek. 

Gergerlioğlu serbest bırakılmasının ardından yaptığı ilk açıklamada, Çok ahlaksızca bir gözaltı yapılmıştır, Meclis Başkanı bunu organize etmiştir. Bahçeli emri vermiştir, şak diye yapılmıştır.  Ülkede bir yönetim ciddiyeti kalmamıştır. Ne bir yönetim vardır, ne de Meclis Başkanlığı vardır.  Meclis Başkanlığı birilerinin emriyle milletvekilliği düşürmekle meşguldür” dedi.

Suç duyurusunu Meclis Genel Sekreterliği yapmış

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ise Gergerlioğlu’nun serbest bırakılışına ilişkin şu açıklamayı yaptı:

“Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Sekreterliği tarafından yapılan  suç duyurusu ve  eki belgeler ile yazılı ve görsel basından elde edilen diğer bilgi ve belgeler sonucunda, 17.03.2021 tarihinde hakkında verilen kesinleşmiş mahkeme kararının Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunun 60. birleşiminde okunması ile milletvekilliği düşen ancak TBMM binasından ayrılmayan ve ayrılmayacağını da yaptığı sosyal medya paylaşımları ile açıklayan eski Kocaeli milletvekili Ömer Faruk GERGERLİOĞLU hakkında “17.03.2021 tarihinden itibaren gece gündüz aralıksız TBMM binasını terk etmemesi, düşmüş olmasına rağmen Mecliste milletvekili gibi hakaret etmesi ile 17.03.2020 tarihinde Meclis Genel Kurulundan ayrılıp HDP partisi grup katına çıktığı sırada kendisi ile birlikte yürüyüşe geçen gruptan biji serok apo şeklinde sloganlar atılması” sebepleriyle Türk Ceza Kanununun 262/1, 116/2-4 ve 3713 sayılı Kanunun 7/2. maddeleri kapsamında başlatılan soruşturmada, Cumhuriyet Başsavcılıgımızca Ankara Emniyet Müdürlüğüne verilen talimat  ile  şüpheli Ömer Faruk GERGERLİOĞLU’nun ifadesinin alınması sağlanmış,  ifadesi ikmal edildikten sora şahıs serbest bırakılmıştır.”

gergerlioğlu

‘İfade ve ibadet özgürlüğüm ihlal edildi, darp edildim’

TBMM’de sürdürdüğü ‘Adalet Nöbeti’nin beşinci gününde sabah namazı için abdest alırken gözaltına alınan HDP’li Gergerlioğlu’nun karakolda verdiği ifadesi de ortaya çıktı. Gergerlioğlu, polislere namazını kılmak ve üstünü değiştirmek için talepte bulunduğunu hatırlattı, “Kendimi ifade etme özgürlüğüm ve ibadet özgürlüğüm ihlal edildi, darp edildim dedi.

“Kesin hüküm giymeniz nedeniyle Meclis Genel Kurulu’nun 17.03.2021 tarihli 60. Birleşiminde milletvekilliğinizin düşürülmesine rağmen meclis binasını terk etmeyerek eylemler gerçekleştirdiğiniz iddiasını kabul ediyor musunuz?” sorusuna Gergerlioğlu, şu yanıtı verdi:

“Benim milletvekilliğinden düşürülme hadisem hukuka aykırı bir şekilde yapılmıştır. Usule ve Anayasaya aykırıdır. Anayasa Mahkemesi kararı beklenmeden Meclis Başkanlığı’nda TBMM okunmuştur. Meşru bir karar olmadığı için milletin vekili olmam nedeni ile Anayasanın uygulanması istedim. Genel Kurulda bulunurken karar okunduğu için 17.03.2021 günü saat: 19.25’e Genel Kurul’dan çıktım parti grup toplantı odamıza geçtik ve orada bu kararın hukuksuzluğa ve Anayasa’ya aykırılığına dair çeşitli açıklamalar yaptım. Milletvekilliğim o esnada düşmüş olabilir ama milletin bir ferdi olarak bu hukuksuzluğa itiraz ettim. Ben bir vatandaş olarak bana yapılan haksızlığa karşı TBMM’de millete seslendim bu da en doğal hakkımdır. Çünkü burası TBMM’dir. Ben TBMM’den çıkmak zorunda değildim. Ben milletin bir ferdiyim, barışçıl ve sivil olarak açıklamalar yaptım.” yanıtını verdi.

‘Savcılık sahte video kayıtları kullandı’

Gergerlioğlu’na ifadesi sırasında, vekilliği düşürüldükten sonra dahil olduğu gruptan “Biji Serok Apo’ sloganı attığı iddiaları da soruldu:

Gergerlioğlu’nun yanıtı şöyle: Meclis Genel Kurulu’ndan birçok gazeteci oradaydı ve çekim yapmaya başladı. Çekim kayıtları gazetecilerdedir. Sahte video görüntüleri savcılık tarafından kullanılmıştır. Bu görüntüler içinde bulunduğum grup ile alakalı değildir. Genel Kurul kapısından arkadaşlarım ile topluca çıktıktan sonra grup toplantı odasına geçeceğimizi ve oradan ayrılmayacağımı, AYM kararını bekleyeceğimi söyledim bütün bu kayıtlar gazetecilerde mevcuttur. Bana gösterilen video görüntüleri benim ve içinde bulunduğum topluluk ile alakalı değildir. Görüntüler sahte, ithamlar yanıltıcıdır.”

Avukatları ise, Gergerlioğlu hakkında yeni soruşturma konusu yapılan söz konusu videonun 2016 yılında yine HDP’li vekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılmasının ardından çekildiğini açıkladı. Video iki gün önce “Avaz Türk” isimli haber sitesinin YouTube kanalına yeniden yüklenmiş.

You may also like

Comments

Comments are closed.