Vizyona girecek filmleri değerlendiren Değerlendirme Sınıflandırma Üst Kurulu tarafından vizyona girmesi yasaklanan Lars Von Trier’in ‘Nymphomaniac‘ filmi için mecliste soru önergesi verildi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde filmin 18 yaş altına sınırlandırılması yerine yasaklanmasını sordu; ‘kurul değerlendirme ve sınıflandırma kurulu mu yoksa sansür kurulu mu olarak işlemektedir?’ sorusunu yöneltti.
Soru önergesi şöyle; “Sinema Filmlerini Değerlendirme ve Sınıflandırma Üst Kurulu 14 Mart 2014’te vizyona girmesi beklenen Lars von Trier’in ‘Nymphomaniac’ adlı filmi hakkında ‘ticari dolaşıma ve gösterime giremez’ kararı vererek filmi yasaklamıştır. Filmin yasaklanma gerekçesi ilgili yönetmeliğin 11. Maddesi’ne (“Bakanlık bünyesinde oluşturulan Kurullar sinema filmlerini gösterim ve iletim biçimlerini de dikkate almak suretiyle kamu düzeni, genel ahlak, küçüklerin ve gençlerin ruh ve beden sağlığının korunması, insan onuruna uygunluk ve Anayasada öngörülen diğer ilkeler doğrultusunda değerlendirir) dayandırılarak verilmiştir. Bu bağlamda;
-Filmin yasaklanma gerekçesinin dayandırıldığı madde Kurul üyeleri tarafından nasıl yorumlanmıştır ve filmin bu maddede belirtilen ilkelere aykırılığı nasıl tespit edilmiştir? Bu karar verilirken gözetilen ölçütler nelerdir?
-Filme +18 yaş sınırlanması getirilebilecekken filmin ticari gösterimi ve dolaşımı yasaklanmıştır. Kurul filmin reşit olan bireyler için hangi açıdan sakıncalı olduğuna karar vermiştir?
-Kurul’un sanatta ifade özgürlüğü hakkını korumak yükümlülüğü var mıdır? Varsa bu hakkı nasıl korumaktadır?
-Kurul bir değerlendirme ve sınıflandırma kurulu yerine bir sansür kurulu olarak mı işlemektedir?”
Türkiye’de yasaklanmıştı
Lars von Trier’in 14 Mart Cuma günü vizyona girmesi beklenen “Nymphomaniac” filminin Türkiye çapında sinemalarda gösterilmesi yasaklanmıştı.
Vizyona girecek filmleri değerlendiren Değerlendirme Sınıflandırma Alt Kurulu, filmi izledikten sonra herhangi bir değerlendirmede bulunmadan kararı Değerlendirme Sınıflandırma Üst Kurulu’na bırakmıştı.Üst Kurul iki üyenin itirazlarına karşın filmin sinemalarda gösterilmemesine karar vermişti.
Sansür kararı verilen kurulda Kültür, İçişleri ve Milli Eğitim Bakanlığı’ndan birer temsilcinin yanı sıra bir psikolog, bir sosyolog, ve bir çocuk gelişimi uzmanı yer alıyor. Sektör adına ise Sinema Eseri Yapımcıları Birliği (SEYAP), Türkiye Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği (SESAM) ve Televizyon ve Sinema Filmi Yapımcıları Meslek Birliği (TESİYAP) temsilcileri de yer alıyor.
(imctv/Yeşil Gazete)