ManşetTürkiye

Meclis Bülteni AKP raporu gibi çıkıyor

0

TBMM‘nin resmi yayın organı Meclis Bülteni‘ndeki analizde, “YSK’nin düzenlemesi AKP’nin vekil sayısını düşürdü, CHP’ninkini arttırdı” denildi. Bültende, sahil-merkez ayrımının kalktığı, AKP’nin sahillere indiği ve birçok ilde milletvekillerinin tamamını aldığı ifade edildi.

TBMM’nin yayın organı Meclis Bülteni’nde bir AKP’linin kaleminden çıkmış izlenimi veren bir seçim analizi yayımlandı. Bültendeki yazıda, AKP’nin seçim raporundakine benzer “Erdoğan Menderes’in rekorunu kırdı. YSK’nin seçim bölgelerine ilişkin düzenlemesi AKP’nin vekil sayısını düşürdü, CHP’ninkini arttırdı” şeklinde ifadelere yer verildi.

TBMM’nin aylık resmi bülteninde yer alan 12 Haziran seçimlerine ilişkin analiz, “Erdoğan Menderes’in rekorunu kırdı” başlığını taşıyor. Seçimden sonra AKP’nin hazırladığı raporlarla benzer ifadeler taşıyan yazıdaki değerlendirmeler şöyle:

Tarihe geçti: AKP, 12 Haziran seçimlerinde tarihi rekora imza attı ve DP’den sonra üçüncü defa iktidar olan parti olarak tarihe geçti. İktidar partisi, bütün muhalefet partilerinin aldığı oyların toplamından daha fazla destek aldı. AKP, 12 Haziran seçimlerinde tek başına iktidar olarak DP’nin rekorunu egale etti. DP, 1950, 1954 ve 1957 seçimlerinde tek başına iktidar olmuştu. AKP, 2002, 2007 ve 2011 seçimlerini kazanarak DP’nin rekoruna ortak oldu.

Vekil sayısı niye düştü: AKP, yüzde 50 oranında oy almasına rağmen 330 vekilin altında kaldı. AKP’nin oylarını arttırmasına rağmen sandalye sayısının azalmasının iki önemli nedeni bulunuyor. Bunlardan ilki bağımsız sayısının artması. BDP’nin desteklediği bağımsız milletvekilleri 2007 seçimlerinde Meclis’te 21 sandalye kazanmıştı. Bağımsızlar bu seçimde 35 milletvekili kazandı.

YSK’nin düzenlemesi düşürdü: Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) illerin nüfuslarına göre milletvekili dağılımını yeniden belirlemesi AKP’yi olumsuz etkiledi. Milletvekili sayısı düşen illerdeki milletvekilleri AKP’den gitti. İstanbul, Ankara gibi illerin milletvekili sayıları artarken bu artıştan CHP daha fazla yararlandı. CHP’nin milletvekili sayısı artarken AKP’nin milletvekili sayısı düştü.

Sahillere indi: Sahil, merkez ayrımı kalktı. AKP, sahillere inerken birçok ilde tulum çıkarttı. Ancak milletvekili çıkartamadığı il sayısı 1’den 3’e çıktı. İzmir’de oylarını arttırırken Antalya, Mersin ve Çanakkale gibi sahil illerinde birinci parti oldu. İzmir birinci bölgede oylarını yüzde 31’den yüzde 34’e çıkartırken İzmir ikinci bölgede oylarını yüzde 29’dan yüzde 35’e çıkardı.

Baykal’ın memleketinde birinci oldu: (AKP) eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın memleketi Antalya’da 1. oldu. AKP, bazı illerde vekilliklerin tamamını alarak tulum çıkarttı. Rize, Kırıkkale, Düzce, Nevşehir, Aksaray’da 3-0 yaparken Kilis, Karaman, Çankırı, Kırşehir, Gümüşhane ve Karabük’te 2-0 yaptı. Bayburt’ta tek vekilliği AKP aldı. AKP, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere 67 ilde yarışı birinci parti olarak göğüsledi. (Cumhuriyet)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.